ABY WARBURG / 1

(1866 - 1929)

Aby Warburg; mevcut bilginin kuşkulu hâle getirildiği bir ara bölgede hareket eder. Mekân ve zaman bağlantılarını iptal eden ve sınır aşırı bir düzlemde gerçekleşen bilgi toplama çabası, zengin bir görsel arşivinin oluşmasının da esas nedenidir. Warburg aslında, imgenin dolaşımı ve değişimi (göçebe imge) meselesi üzerinden sanat yapıtlarının kaynak ve kökenlerinin, bağlantılarını anlamaya çalışır. Bu bakımdan tipik ve yerleşik bir akademik tavır yerine; bireysel ve takıntılı bir yaklaşımın içinde kalmayı tercih eder. Böylece kültürel geçişkenlik meselesini örnekleyen imge ve belgeleri ısrarla biriktirir. İmge dolaşımının, yerleşik ve sistematik kültür ve sanat algısını yeniden belirleyeceğine inanır. Kültürel hafızanın bu bakış dorultusunda yenilenmesi önemli bir husustur onun için. Bu kapsamda, yerel kültürel anlatılarında karşılaştığı ritüellerin analizleri üzerinden yapılacak yeni tespitlere ve ayrımlara yönelir. Bu süreçte, toplumsal ve siyasal düzlemle ilişkili görünen, gerçekçi ve eleştirel olduğu kadar kozmik ve psikolojik etkilerle biçimlenen bireysel bir dil ve söylemi ortaya çıkarır. Geliştirdiği irdeleyici ve listeleyici arşivsel yaklaşımın ise; kültür ve sanat alanında yeni düşünme ve üretim biçimlerinin dinamiğini oluşturması kaçınılmazdır.

BIOGRAPHY

Aby Warburg (1866–1929) Hamburg’da doğmuştur. Bir bilim insanı ve koleksiyoncudur. Bankacılık yapan bir ailenin en büyük oğludur. Hayat boyu kendisine sağlanacak maddi destek karşılığında, kitap ve araştırma masraflarının karşılanması koşuluyla miras haklarının bir kısmını kardeşine devretmiştir. Bonn, Floransa ve Strazburg’da sanat tarihi okuyan Warburg, önemli bir Rönesans Sanatı uzmanı olarak kabul edilir. Erken dönem çalışmalarında Jakob Burckhardt’ın  etkisindedir. Bu dönemde, Floransalıların antik çağda ne gördüğünü ve pagan kültürü bağlamında yaratılan sembollerin on beşinci yüzyıl İtalya’sında neden yenilenmiş bir canlılık içinde  ortaya çıktığını anlamaya ve sormaya çalışır. Warburg, 1892’de Botticelli’nin Venüs’ün Doğuşu ve Bahar adlı eserleri üzerine tezini tamamladı. Erken İtalyan Rönesansı’nda Antik Çağ Temsillerinin İncelenmesi  adıyla 1893’te basılan eser, sanat tarihinde ikonografik ve ikonolojik yöntemler için bir başlangıç olarak kabul edilir. 

HAZIRLAYANLAR: GÜLAY YAŞAYANLAR – MÜMTAZ SAĞLAM

ABY WARBURG VE BILDERATLAS MNEMOSYNE  ÜZERİNE

YILAN DANSI / YILAN RİTÜELİ

Aby Warburg Yılan Dansı

Kovboy kıyafetiyle bir sanat tarihçisi: Aby Warburg, Oraibi’deki Hemiskatsina dansçılarından biriyle, 1896, ABD. (https://southwestcontemporary.com/new-book-on-aby-warburg/)

Sanat tarihi bilgisinin sınırlarıyla oynayan, görsel kültürün kaynaklarını yeni antropolojik ya da kozmik bilgilerle sarsan Aby Warburg, kavramsal düzeyde yaklaşımını pagan ritüellerine dayandırmayı sever. Hafızanın ilkel duyumlarla olan ilişkileri üzerinden -tıpkı Yılan dansı örneğinde olduğu gibi- yeni düşünceler üretir. 1895 tarihli Amerika gezisinde yaptığı gözlemleri, yerli halkların dini kültürü ile alâkalı ulaştığı bilgileri, modern süreci tanımlayan bir karşılaştırma kriteri olarak değerlendirir. Yılan dansı, bahar yağmurları için yerlilerin yüzyıllardır yaptıkları bir danstır. Önce dans alanına yaşadıkları coğrafyayı betimleyen geometrik bir motif çizilir. Motifteki düzlük ve tepelerin arasına yılan biçiminde şimşekler eklenir. Çiziminin ardından dansçılar bu motifin etrafından çember formunda hipnotik bir dansa başlar. Hemen ardından onlarca zehirli yılan bu çemberin ortasındaki motifin üzerine bırakılır. Motif ve yılanlar birbirlerine karışıp ayırt edilemez hâle geldiklerinde ise dansçılar teker teker bu yılanları dişleriyle tutarak çemberin dışına taşır ve dileklerini iletmeleri için çöle geri bırakır. Warburg’a göre bu dans, insanlığın üstesinden gelmesi gereken içsel ve dışsal şeytani güçleri sembolize etmektedir. Primitif düşüncenin, sembolik düzeyde (yılanın şimşek ve yağmurla eşleşmesinden dolayı) bir yandan doğanın güçlerine karşı etkili olacağına olan daimi inancı vurgularken, öte yandan zehirli hayvan ile birebir temasın getirdiği aşkın kendinden geçişe de dikkatimizi çekmektedir. Sanatı aslında din ile bilim arasında bir yere konumlandıran Warburg, yılan ritüelini kültürel ilerlemenin bir alegorisi olarak niteler. Büyü ile mantığın uzlaştığı bu tür sembolik temsiller vasıtasıyla eski zamanların gizemli dünyasına ulaşmaya çalışır. Yılan; bu bağlamda, kozmik ve kavramsal bir soyutlama ile mitolojik atıflarda bulunan antropolojik bir imge, insan-doğa ilişkisi ya da çatışması simgeleyen uzlaşımlı bir figürdür. Alegorik düzlemde modern insanın aklına yakın araçsal bir ilişki modelini örneklemesi açısından önemlidir. Warburg bu söylemi, empati, sembol ve alegorik temsil konulu kültürel tartışmalarda bir haritalandırma unsuru olarak kullanır.

Kaynak:
Matthew Rampley, Geçmiş Şeyleri Hatırlamak / The Remembrance Things Past / Aby Warburg & Walter Benjamin, Türkçesi: Suat Kemal Angı, Dizi Editörü ve Yayına Hazırlayan: Murat Erşen, Ketebe Yayınları, 1. Baskı Ağustos 2023, İstanbul. sf. 47-52.

Lightining Symbol ve Snake Dance / Aby Warburg ve Pueblo Sanatı, Editörler: Christine Chávez, Uwe Fleckner, Katkıda Bulunanlar: Bruce Bernstein, Christine Chávez, Adam Duran, Lindsey Drury, Uwe Fleckner, Rainer Hatoum, Kelley Hays-Gilpin, Lea McChesney, Nancy J. Parezo, Barbara Plankensteiner, Justin Richland, Erhard Schüttpelz, Sascha T. Scott, Bill Sherman, Matthew Vollgraff, Hatje Cantz, 2022. 396 sayfa, sert kapak, Almanca ve İngilizce baskı, 22,50 x 29,50 cm

EXHIBITION & CATALOGUE

LIGHTENING SYMBOL AND SNAKE DANCE / 2022-23

Ligtening Symbol and Snake Dance / Aby Warburg and Pueblo Art, Exhibition Poster (detail), Tasarım: Rocket & Wing

Blitzsymbol und Schlangentanz: Aby Warburg und die Pueblo-Kunst (Kulturgeschichte) Authors: Christine Chaves and Uwe Fleckner, Hatje Cantz Verlag, 400 pages, English, hardcover, March 2022.

 

EXHIBITION

lightening symbol and snake dance: aby warburg and pueblo art

Exhibition, Curators: Uwe Fleckner and Christine Chaves, 4 March 2022 – 8 Ocak 2023, MARKK / Museum am Rothenbaum Kulturen und Künste der Welt Rothenbaumchaussee 64 20148 Hamburg.

Aby Warburg Koleksiyonu, Yıldırım Sembolü ve Yılan Dansı ile kapsamlı bir şekilde sunuluyor. Warburg, 1923 yılında Yılan Ritüeli üzerine verdiği meşhur dersinde 1895/96’da Amerikan Güneybatısı’nda yaptığı yolculuğu ve oradaki Pueblo toplumlarıyla karşılaşmasını ayrıntılı olarak anlatmıştı. Sergi, bu seyahat ile yapılan gözlemin kültürel önemini inceliyor, eleştirel bir bakışla Pueblo toplumlarının sanatsal konumlarını inceliyor. 

ABY WARBURG / TERMİNOLOJİ

pathosformel

aby warburg pathosformal

Pathosformel (pathos formülü), muhtemelen Aby Warburg'un icat ettiği terimlerin en iyi bilinenidir: zıt unsurlar tarafından inşa edilmiş düşünceleri ve figürleri ifade eder. [dokunaklı, acıma duygusu uyandıran ifadeler] Bir yandan dramatik bir malzeme, diğer yandan sabit bir modeldir.

DAHA FAZLASI

nymphe

Erken Rönesans sanatında sık kullanılan bir figür olan Nymphe, hareketli saçları ve havadar kıyafetleriyle betimlenir ve genellikle de bir meyve sepeti taşır. Nymphe Yunan Mitolojisi'nde yeri ve denizi dolduran sayısız çokluktaki dişi, tanrısal varlıklardır. Ölümsüz değillerdir ama tanrılar gibi uzun yıllar yaşarlar ve hep genç ve güzel kalırlar. (Wikipedia) Warburg, antik çağın mirasına ilişkin ilk araştırmalarında, Botticelli'nin Nymphe figürlerini, klâsik antik metinleriyle ilişkilendirir. Bu figürler, tedirgin davranışlarına rağmen, dalgalanan giysileriyle son derece canlıdır. Warburg benzer bir etkiyi Ghirlandaio'nun bir freskinde betimlenen kadın figüründe de bulur. Hareketli kıyafetleri ve istekli adımlarıyla resimlenen, Nymphe’yi, Pagan duygulanımın esnekliği ile idealize edilmiş kısıtlama arasındaki gerilimin bir sembolü olarak yorumlar.

DAHA FAZLASI

Aby Warburg Biography

warburg kütüphanesi / hamburg

mnemosyne

bilderatlas panel

bir filatelist: aby warburg

Koleksiyon tutkusuyla bilinen Aby Warburg, posta pullarına ayrı bir önem verir. Pullar, ona göre dünya düzeni ile doğrudan ilişki kurma olasılığının bir nesnesidir. Ayrıca sembollerin nasıl yaratıldığının da bir belgesi dir. Pul aracılığıyla “birbirine bağlanan yerlerin tüm alanına, başka bir deyişle tüm dünyaya” bakıldığını düşünür. Warburg posta pulunda “imge oluşturma güçlerinin bolluğunu gösteren ama aynı zamanda aralarındaki savaşı da ortaya koyan minyatür bir dünya” bulur. Pulculuk aynı zamanda onun sembolik işaretlere ve antik çağ sonrası dönemde etkileyici antik görsel formüllerin sonraki yaşamına olan ilgisine de doğrudan hitap etmektedir. Pullar, pathosformüllerinin “hayatta kalma gücüne” dair etkileyici kanıtları sunmaktadır. “Fikirlerin tarihi boyunca (şekillendirilmiş acıklı) ifadelerin hayatta kalma gücünü” gösteren modern bir görsel araçtır. Warburg böylece pulu, insan enerjisinin dönüşümü için bir güç alanı olarak görür. Aynı şekilde imgelerin küresel naklinde sembollerin posta pulu tarafından kinetik enerjiye dönüştürüldüğünü düşünür. Fikirlerin dünya çapında yayılmasına aracılık eden pulun, hızlı yayılımı sağlaması nedeniyle, kendi metodolojik iddialarının da merkezi bir bileşeni olarak niteler. Çünkü pullar, kelimeyi sihirli bir şekilde kanatlandıran, taşıyıcısından kurtaran ve üçüncü bir tarafa ileten güçlü ve imtiyazlı nesnelerdir.

the law of the good neighbour

Warburg’un kütüphanesi; 1900'lü yılların başlarında 120.000 kitabı alabilecek bir kapasiteye ulaşır. Warburg, sayıları hızla artan kitapların kayıt ve düzenlenme işlemini alfabetik sıraya göre değil, kendine özgü bir yapısal ilkeye göre gerçekleştirir. İyi Komşuluk Yasası adı verilen bu düzenlemede, kullanıcıların aradıkları eserlerden daha fazla işlerine yarayabilecek, ama aslında hiç aramadıkları kitaplarla karşılaşmaları esas alınır. Bu uygulamanın amacı, farklı konulardaki kitapların şaşırtıcı bir şekilde bir araya getirilmesiyle, disiplinler arasında köprülerin kurulması ve yeni sorulara ve bakış açılarına olanak sağlayan bir zeminin oluşturulmasıdır. İyi Komşuluk Yasası; bir bakıma Warburg'un kendine özgü araştırmalarını ve düşünme yollarını da haritalandıran bir mantığı önermektedir.

engram ve dinamogram

Sözlüklerde engram: bellek izi, hatırlatıcı iz olarak tanımlanır. Geçmişte yaşanmış bir olayı temsil eden negatif zihinsel imaj, ruhsal etki ya da izlenimlere de engram denilmektedir. Warburg'da ise, engram ve dinamogram terimleri, pathos ifadelerinin [dokunaklı, acıma duygusu uyandıran ifadelerin] Avrupa sanatının kolektif belleğinde yaşanan anımsatıcı varlığını tanımlamak için kullanılır. "Pathos ifadeleri, pagan heykelde bulunan (ve daha sonra Hıristiyan sanatına aktarılan), trans hâlindeki mitolojik karakterlerin tasarımı sırasında kullanılan bir terimdir. Warburg dinamogram’ı, Yunan ve Roma sanatında ortaya çıkan ve sonraki yüzyıllarda Avrupa sanatında yeniden beliren kompozisyonlara uygulamış, böylece aynı ifadeler üzerinde sonsuz çeşitlemelerden oluşan hiper-metinsel bir sözcük dağarcığı oluşmuş ve bu sözcükch bu sözlükçe varlığını günümüze kadar sürdürmüştür. Dinamogramlar, tutkulu bedenlerin boşluktaki dramatik hareketini vurgulayan görsel bir kelime dağarcığı oluşturur. Engram ise, bu tür kompozisyonların görsel kültürün başkalaşıma uğrayan dilinde bıraktığı anımsatıcı izlerin önemini vurgulamak için kullanılır.”

nachleben

Giorgio Agamben, Aby Warburg ve İsimsiz Bilim adlı makalesinde nachleben teriminin, Warburg tarafından pagan mirasının sürekliliği fikrini ima edecek bir şekilde kullanıldığını belirtir. Agamben’in bu konudaki sözleri özetle şu şekildedir: Warburg’un paganizmin ölümden sonraki yaşamı sorununu, bilimsel araştırmalarının en önemli konusu olarak sunması, bu durumu esasında bir aktarım ve hayatta kalma meselesi olarak anlamış olmasıyla ilgilidir. Bu da, Batılı kültürel geleneğin aynı anda hem muhafazakâr hem de ilerici karakterini vurgulamaktadır. Öyle ki bu gelenekte, büyük değişimler her zaman bir şekilde geçmişin mirasıyla bağlantılıdır. Kültürün her zaman bir Nachleben, yani aktarım, alımlama ve kutuplaşma süreci olarak görüldüğü bu düzlemde, Warburg’un neden tüm dikkatini semboller ve onların toplumsal bellekteki yaşamı sorununa yoğunlaştırdığı da anlaşılır hâle gelir. (Makaleyi Çeviren: Murat Erşen)

ASTROLOJİ VE ASTRONOMİ TARİHİ SERGİSİ – 1930

Hamburg Planetoryumu, 1930’lu yıllar.

Aby Warburg, Astroloji ve Astronomi Tarihi Üzerine Resim Koleksiyonu Sergisi, Hamburg Planetoryumu, 1930, Hamburg. 

Bilderatlas Mnemosyne

Aby Warburg, Astroloji ve Astronomi Tarihi Üzerine Resim Koleksiyonu Sergisi, Hamburg Planetoryumu, 1930, Hamburg. 

Astroloji ve Astronomi Tarihi Üzerine Resim Koleksiyonu Sergisi, 1929'da tamamlandı. Astronomi gösterisi için Warburg tarafından düzenlenen tek kalıcı sergidir. Bir konferansa ya da derse eşlik etmek üzere tasarlanmamıştır. Serginin kataloğu, 1987 yılında Uwe Fleckner tarafından bir depoda bulunur. Hamburg Planetaryumu için oluşturulan Astroloji ve Astronomi Tarihi Üzerine Resim Koleksiyonu adlı kalıcı serginin bu kataloğu; Warburg’un görsel dil geliştirme ve ustalıklı anlatım becerisi ile olağanüstü bağlantı kurma yeteneği hakkında bilgiler içeren önemli bir belgedir. Aby Warburg'un “Tarih üzerine resim koleksiyonu astronomi ve astroloji”, 1930 yılında Hamburg Planetaryumunda düzenlenmiş olan kalıcı bir sergi olarak, onun ünlü projesinin tamamlanmış tek projesiydi. “görüntü serisi” (Atlas Mnemosyne dahil). Vatandaşlar için didaktik bir araç olarak kabul edilen Hamburg'un kültürel tarihini anlamak için astroloji ve astronomi, geniş bir yıldızların, takımyıldızlarının ve batıl inançların yanı sıra bilimsel imgeler de tasvir edilmiştir “ilkel” halklardan modern çağa kadar sanatta Dürer, Luther ve Kepler. Warburg'un hırsı arasında refleksif bir mesafe (Denkraum) oluşturmak için erkekler ve yaşanan tehdit edici olaylar gökyüzüne bakarken: “Türkiye'nin tarihi astronomi insanoğlunun çeşitli biçimlerini gösterir dünya görüşleri. Şeytanların korkusundan yola çıkmak ve sihir, insanlık her zaman yeni bir yolculuğa çıkmak zorundadır. bilimsel soyut mantığa giden yol gözlem”.

Kaynak:
From Mythical to Mathematical Orientation: The "Cosmologicon" of the Hamburg Planetarium as a Branch of the Kulturwissenschaftliche Bibliothek Warburg, July 2022, ARJ – Art Research Journal / Revista de Pesquisa em Artes 9, June 2022.

Uwe Fleckner et al. (eds), Aby Warburg: Bildersammlung zur Geschichte von Sternglaube und Sternkunde im Hamburger Planetarium, Hamburg, 1993.

SON SERGİLER

memory and migration 2024

EXHIBITION

memory&migration: Warburg Institute 1926 - 2024

Exhibition, 1 October – 30 December 2024, Warburg Institute, Woburn Square, London. WC1H 0AB

Memory & Migration: Warburg Enstitüsü 1926 -2024  Warburg Enstitüsü’nün, yürütmekte olduğu Warburg Rönesans projesinin tamamlanmasını ve yeni galeri mekânlarına kavuşmasını kutlamak amacıyla düzenlenmiş bir sergidir. Okuyucu ve araştırmacı topluluğundan seçilen sanatçılarla yazarların ve kültür tarihçilerinin buluşturulduğu sergi, mevcut koleksiyonun tarihini ve gelişimini yansıtan görüntü ve nesneleri sunacak şekilde planlanmıştır. Warburg’un koleksiyonları; bilindiği üzere, metinlerle görüntüleri, toplumsal, bilimsel ve büyülü olanı bilgi ve görüntü unsurlarını birbirine bağlayan, özgün ve benzersiz şekilde bir araya getirilmiş bir birikimden oluşmaktadır. 

EXHIBITION

aby warburg: bilderatlas mnemosyne - the original

Exhibition, Curators: Roberto Ohrt and Axel Heil, 2 April – 22 June 2024, HKW Hause der Kulturen der Welt, in cooperation with the Warburg Institute London.

Sanat ve kültür tarihçisi Aby Warburg, son ve tamamlanmamış projesi olan Bilderatlas Mnemosyne‘de, antik çağdan Rönesans’a ve ötesine, çağdaş kültüre kadar uzanan zaman içinde yinelenen görsel temaların ve kalıpların izini sürer. Onun yaklaşımı, günümüzün görsel kültürü ve dijital görüntü egemenliğindeki imge dünyası için büyük önem taşımaktadır. HKW bu sergide, Bilderatlas’ın 63 panelini, Warburg’un orijinal görüntülerine uygun bir şekilde sunuyor. 

ABY WARBURG 150 / WORK – LEGACY – PROMISE

Aby Warburg 150

Warburg Enstitüsü, Aby Warburg’un doğumunun 150. yıl dönümünü 13-15 Haziran 2016 tarihlerinde düzenlediği Aby Warburg 150 / Work, Legacy, Promise adlı kapsamlı bir etkinlikle kutladı. Bu alanda çalışmalar gerçekleştirmiş Andreas Beyer, Horst Bredekamp, Lorraine Daston, Georges Didi-Huberman, Uwe Fleckner, Kurt W. Forster, David Freedberg, Carlo Ginzburg , Anke te Heesen, Christopher D. Johnson, Peter N. Miller, W. J. T. Mitchell, Andrea Pinotti , Ulrich Raulff, Elizabeth Sears, Quentin Skinner, Martin Treml , Marina Warner, Martin Warnke gibi akademisyenlerin katıldığı bu konferanslar dizisi, Warburg’un çalışmalarına ve mirasına adandı. Yapılan konuşmalar, bir yandan Warburg’un düşüncesinin ve vizyonunun merkeziliğini vurgularken, diğer yandan, uluslararası bilim dünyası için taşıdığı öneme vurgu yaptı. Konuşma metinleri 2024 yılında kitap olarak yayınlandı. David Freedberg ve Claudia Wedepohl  tarafından organize edilen etkinlik, Warburg’un düşünce ve vizyonunun sanat, imge ve kültür tarihi çalışmalarında yeniden gündeme gelmesinde etkili oldu.  

Aby Warburg 150 / Work, Legacy, Promise 13-15 June 2016, Organized by: David Freedberg and Claudia Wedepohl, UCL Eğitim Enstitüsü, Logan Hall ve Jeffery Hall, 20 Bedford Way, London.

WARBURG-HAUSE / HAMBURG

https://www.warburg-haus.de/en/the-kulturwissenschaftliche-bibliothek-warburg/

Kulturwissenschaftliche Bibliotek Warburg (KBW) Warburg Kültür Çalışmaları Kütüphanesi – London.

Kulturwissenschaftliche Bibliothek Warburg (KBW, Warburg Kültür Çalışmaları Kütüphanesi, 1925-1926 yıllarında inşa edildi. Warburg ailesinin özel ikametgahının hemen yanındaki dar bir arsaya sığacak şekilde mimar Gerhard Langmaack tarafından tasarlanan bir yapıdır. Köklü bir kurum olacağı öngörülen kütüphanenin, gelişimine uygun imkânlara sahip olması planlandı. Bina büyük kamu binalarını anımsatan tuğla cephenin arkasında, sokağa bakan üç kata yayılmış ofislerden, kitap koleksiyonunu barındıran dört katlı bir kuleden ve bahçeye uzanan ve yapının simgesi olan elips bir okuma odası ve konferans salonundan oluşmaktadır. 1926 yılında, kapsamlı bir kitap koleksiyonunun, kamuya açık bir kültürel çalışmalar kütüphanesine dönüşümünün tamamlandığını belirten bir konuşmayla açılmıştır. KBW, dersler ve konuşmalar ile seminerler için uygun akustik özellikleriyle bir oditoryum işlevi görecek şekilde tasarlanmıştır. Warburg çevresi olarak bilinen akademisyenler grubu, Fritz Saxl ve Gertrud Bing, Erwin Panofsky, Gustav Pauli, Karl Reinhardt, Richard Salomon, Hellmut Ritter ve Ernst Cassirer buradaki çalışmalara yoğun biçimde katılmıştır. KBW bu süreçte iki ayrı süreli yayını gerçekleştirmiştir. Hamburg’daki bina/ev, 1990’lı yıllara kadar çeşitli şirketler tarafından olarak kullanılmıştır. 1983’te tarihi eser olarak tescillenmiştir. 1993 yılında Hamburg Şehri tarafından satın alınır ve ve yenilenir. Warburg’un ‘bilim arenası’ olan oval okuma odası, koruma standartlarına uygun bir şekilde eski hâline getirilir. O zamandan bu yana, Warburg-Haus adıyla çalışmalarına devam etmektedir. 

WARBURG INSTITUTE / LONDON

Warburg Institute – London.

Warburg Enstitüsü-Londra Aby Warburg Kütüphanesi, Arşivi ve Fotoğraf Koleksiyonu ile Londra’da hizmet veren bir kurumdur. Bilderatlas Mnemosyne projesine ait panel düzenlemelerinin tüm versiyonlarI, ile Warburg’un ABD’de yerel halk üzerine yaptığı gözlemlere ilişkin bilgi ve belgelere sahiptir. Sanat ve bilimlerin tarihlerini keşfetmek için bütünsel, ilişkisel bir model olan ve metinsel ve görsel, entelektüel ve toplumsal, bilimsel ve büyülü olanı birbirine bağlayan Warburg’un özgün yaklaşımını sürdürmektedir. Bloomsbury’deki binanın kapsamlı bir şekilde yenilenmesinin ardından, sergiler ve etkinlikler için yeni alanlara kavuşmuştur. Yayın, konferanslar ve sergilerle keşif  ve tartışmaya öncelik veren etkinlikler düzenlemekte, koleksiyonlarını ve programlarını geniş kitlelere ulaştırmaktadır. Aby Warburg’un geçmişin anısının bugünü harekete geçirdiği inancından yola çıkan Enstitü; kültürün zaman, mekân ve disiplin engellerini aşarak ilişkisel bir düzlemde nasıl hareket ettiğini inceleyen çalışmalarına devam etmektedir. Warburg’un doğumunun 150. yıldönümü kutlamaları bağlamında gerçekleştirilen Aby Warburg 1150 Work, Legacy, Promise adlı konferanslar, sergi, yayın çalışmaları büyük ilgi görmüştür. (https://warburg.sas.ac.uk/)

KİTAP YAYINLARI

E.H. Gombrich, Aby Warburg: An Entellectual Biography / Phaidon Press Ltd. 456 pages, English, Hardback, August 1997.  

Uwe Fleckner, Der Blitz und die Schlange: Aby Warburgs Amerikanische Reise (Kulturgeschichte), Hatje Cantz Verlag, 150 pages, English, Hardback, November 2023.

Hans C. Hönes, Tanged Paths: A life of Aby Warburg, Reaktion Books, 288 pages, English, Hardcover, May 2024. 

Aby Warburg 150, Work, Legacy, Promise Edited by: David Freedberg and Claudia Wedepohl, 464 pages, De Gruyter Publishing, English, 1st Edition, April 2024.

aby warburg

Blitzsymbol und Schlangentanz: Aby Warburg und die Pueblo-Kunst (Kulturgeschichte) Authors: Christine Chaves and Uwe Fleckner, Hatje Cantz Verlag, 400 pages, English, hardcover, March 2022.

 

aby warburg

Lara Bonneau, Lire l’œuvre d’Aby Warburg à la lumière de ses Fragments sur l’expression, 264 pages, French Edition, softcover, Şubat 2022. 

 

Aby Warburg Miroirs de faille – À Rome avec Giordano Bruno et Édouard Manet, 1928-29, Edited: Maurizio Ghelardi, L’écarquille Published, French Edition, softcover, 224 pages, June 2011. 

 

aby warburg

Aby Warburg: Essay Florentins, Edited: Eveline Pinto and Sibylle Muller, Hazan Published, French Edition, softcover, 368 pages, April 2015. 

 

Aby Warburg: Bilderatlas Mnemosyne / The Original, Edited by Haus der Kulturen der Welt and The Warburg Institute; Roberto Ohrt, Axel Heil, Publisher: Hatje Cantz, 184 pg. English, Hardcover 2020.

Aby Warburg, L’ Atlas Mnémosyne, Paperback, French Edition, 200 pages, Ecarquille Publication, October 2023.

 

Philippe-Alain Michaud, Aby Warburg and the Image in Motion, Translation: Sophie Hawkes, Foreword: Georges Didi-Huberman, 382 pg, English, Zone Book Publishing, April 2004.

Bilderatlas Mnemosyne

Aby Warburg 150, Work, Legacy, Promise Edited by: David Freedberg and Claudia Wedepohl, 464 pg.,De Gruyter Publishing, November 2021.

Gerhard Richter: Atlas, Editor: Helmut Friedel,  Verlag der Buchhandlung Walther König/D.A.P., Second edition, Following the first of 1997. 862 pages. 2011. Köln/New York.

Atlas: How to Carry the World on One’s Back?, Editor: Georges Didi Huberman, 421 pages, English, 2011.

atlas katalog ZKM

Aby Warburg: Mnemosyne Bilderatlas ZKM 2016, Editor: Georges Didi Huberman, Kartoffelverlag, Universal-futur-Bitch Press, 2016

İZMİR - LONDON

saglamart; dinamik bir anlayış ile hareket eden, kültür-sanat ortamındaki olay ve olgulara, sanatçı tavırlarına, yapıtlara ve yayınlara odaklanan bağımsız bir yayın etkinliğidir. Tüm hakları saklıdır. All rights reserved. Görüntü ve yazılar izinsiz kullanılamaz. Images and texts cannot be used without permission.

Copyright ©
Can Sağlam - Gülay Yaşayanlar Mümtaz Sağlam, 2025.