ABY WARBURG 

bilderatlas mnemosyne

imkânsız bir kültürel evren tasarımı

GÜLAY YAŞAYANLAR

"

Warburg; BIlderatlas Mnemosyne’de imgeleri, duyguların ve düşüncenin görsel tezahürüne dönüştüren ve tematik anlam yapısını bütünselleştiren bir çerçeve içinde sunarak, eşzamanlı bir tarih inşasından öte eşzamanlı bir felsefî hakikati görünür kılmaktadır. Farklı zamanların imgeleri, bu şekilde yeni konumlarına ve anlamlarına kavuşmakta, Warburg iradesiyle biçimlenen bu eylem, kültürel bir bilgi arkeolojisine dönüşmektedir. Belli ki Warburg’un bu girişimi, istemsiz bir bellek tahayyülünün inşası üzerinde gelişen bir hatırlama kuramı’dır. Çünkü burada kullanılan gizemli görüntüler, geçmişin ikonik fotoğraflarını yoğun duygulara bulayarak, yeniden anımsamanın aracı hâline getirmektedir. Ve şaşırtıcı görüntü birlikteliklerinden hareketle, dramatik bir kırılganlığa maruz bırakılan bir bellek tasavvuru inşa edilmektedir. Bu yüzden, farklı zaman ve mekânları buluşturan ve derinliğine işleyen ruhsal bir antropoloji atlası ortaya çıkmaktadır.

bilderatlas mnemosyne kültürel evren

Aby Warburg, Mnemosyne Atlas, 1929 (last version), Panel 32, Detail, (reconstruction by Roberto Ohrt and Axel Heil, 2020). Photo: Tobias Wootton. (Warburg Institute/Fluid, London)

Sanat tarihindeki unutulmuş imgelerin çağrışımları üzerine düşünmenin, bir nevi istemsiz hafızanın izinde gelişen bir zihin deneyimi olduğu açıktır. Bu tür imgelere dair bir tipoloji geliştiren, dolaşım ve değişimi konusunda çalışan Aby Warburg, özellikle Rönesans sanatının yetkin örneklerine bakışımızı değiştiren bir sorgulama alanı yaratır. Kültürel ve tarihsel bilincin farkındalığında gelişen yeni bir sınıflandırma sistemini öneren Warburgian estetik ise, zamanla çağdaş entelektüel tartışmalara öncülük eder. Geliştirdiği tematik güzergâhlara konumlanan imge teorisiyle, başta kültür ve sanat tarihçileri olmak üzere pek çok sanatçıya, disiplinlerarası araştırmalar ve sunumlara yön veren ayartıcı bir rol üstlenir.     

Bilderatlas Mnemosyne

Bu dolayımda geniş kapsamlı bir imge haritası olarak karşımıza çıkarılan Bilderatlas Mnemosyne, Aby Warburg’un son beş yılında geliştirdiği araştırma ve sınıflandırma yöntemiyle, fotografik görüntü ve nesnelerin yeniden düzenlenmesini içeren bir projedir. Üç versiyonu üretilen bu kapsamlı çalışma, bini aşkın görselin siyah kumaşla kaplanmış ve numaralandırılmış panel yüzeyleri üzerinde tematik başlıklar altında zaman dışı bir şekilde dizildiği atlas adı da verilen bir haritalar toplamıdır. Burada yan yana getirilerek kullanılan imgeler, özellikle (Yunan Antik Çağını takip eden) kültür tarihindeki yerlerini alırken, dönüşen biçimsel yapılarıyla birlikte yeniden değerlendirilir. Bu sürekliliğe ve çeşitliliğe odaklanan Warburg, ardışık görüntüleri montajlayarak, adeta bir hareket, imge ve zaman teorisini devreye sokmaktadır. İmgelerin yer değiştirdiği ve dönüştüğü süreçte, figürlerin hareketine, saçlarına ya da giysilerine odaklanarak çeşitlenen bir taksonomi yaratmıştır. Antik çağ, klasik dönem ve erken modernizmin belirgin imgeleri üzerinden, estetik bir irdelemenin dışlandığı bir anlamlandırma ve sıralama haritası olan Bilderatlas Mnemosyne’in görsel alanında yeni görme aralıkları önermektedir. 

Aby Warburg’un entelektüel üretimine, araştırma ve yorumlarına ya da düşüncelerine kaynaklık eden huzursuz merak ve kaygılarıyla beslenen bilimsel tavrı, görsel bir kültür mirasına dönüşen Bilderatlas Mnemosyne’in iç bütünlüğünü sağlayan ilişkilendirme mantığının bir gerekliliğidir. Burada montajlanarak yan yana dizilen ve her an yenilenebilen imge düzeni, neredeyse formüle edilmiş ve birbirleriyle bağlantılı görsel unsurlardan oluşur. Özellikle sanat tarihinden alınan görüntülerin izdüşümleri, simgesel ya da kozmik çağrışımları, ilişkilerini belirleyen çizelgeler dikkate alınarak biçimlenen bu panel düzenekleri, günümüzde çağdaş sanata sunduğu psikolojik-sosyolojik perspektifi ile anılmaktadır.  

bilderatlas deneysel düzenleme

Aby Warburg, Mnemosyne Atlas, 1929 (last version), Panel 46 (reconstruction by Roberto Ohrt and Axel Heil, 2020). Photo: Tobias Wootton. (Warburg Institute/Fluid, London)

warburg bilderatlas mnemosyne

Aby Warburg, Mnemosyne Atlas, 1929 (last version), Panel 77 (reconstruction by Roberto Ohrt and Axel Heil, 2020). Photo: Tobias Wootton. (Warburg Institute/Fluid, London)

zamandışı bir görsel bellek arşivi 

Son versiyonu 1929 yılında netleşen Bilderatlas’ın değişken tasarımı ve mobilize hâli, göndermede bulunduğu ikonik göstergelerin fotoğraf tekniğiyle çeşitlenerek kullanımı, geçmişin izlerinin canlandırılmasında kültürel değerlerin dönüşüme uğrayarak, imgenin fetişleşen karakterini beslemesi açısından önemlidir. Aby Warburg’un belli kavramsal başlıklar altında bir araya getirdiği fotoğraf görüntüleri; başta sanat eseri röprodüksiyonları olmak üzere pullar, endüstriyel reklam ürünleri, günlüklerden alınmış araştırma notları ve desenleri, pratik nedenlerle bu düzenlemede yer almaktadır. Bir araya getirilen bu materyaller, dışarıda bıraktıklarıyla öne çıkmakta, içsel ve spesifik bir takibin yeni tarihsel figürlerine dönüşmektedir adeta. Örneklemek gerekirse İtalyan Rönesansı’nın biçimci durağan yapısı, Warburg’un elinde sanki hareket ve enerjiyi dışavuran yeni bir siluete dönüşerek sosyo-kültürel bir anlam kazanmaktadır. 

Her panelde ardışık halde birbirine eklemlenen tematik görsellerin her biri, zamandışı bir bellek arşivine dahil olurken bir yandan antik imgelerin eleştirel bir haritası ortaya çıkmakta ve öte yandan da modernitenin temel basamaklarından biri oluşmaktadır. Warburg’un, doğrudan eklenen parçalarla zikrettiği şey, esasında bir kişisel deneyim girişiminin merkezinde yer alan görme ve düşünme alanlarına hapsedilen baştan çıkarıcı bir merakın tutkulu melankolisidir bir bakıma. Bu bir fotomontaj estetiğidir aynı zamanda. Yani imgeler farklı zaman ve mekânlarda dönüşmekte, sınırlar erimekte ve yeni anlamlar yüklenmektedir. Warburg’un, Bilderatlas’ın anlatı çerçevesinde görme ve anlama amaçlı çabaları, esasında antik çağ imgeleri ve sembollerinin estetik bağlamından dışlanarak kendi kültürel ve tarihsel zaman diliminde katettiği ayartıcı rol üzerinden sosyal ve siyasal bir materyal olarak irdelenmesi, kültürel bellek düzenlemesinde önem kazanmaktadır. Sanatçılar için kışkırtıcı ve çekici bir model de böylece ortaya çıkmaktadır. 

Örneklemek gerekirse, Botticelli’nin ilkbahar adlı resminde gözlenen kusursuz figürlerdeki biçimciliği takip eden benzer figürasyonlarda, imgelerin esasında yeni bir kılığa bürünerek özel bir hareketlilik yansıttığı gözlenir. Burada alegorik temsil ruhunun yarattığı anlam katmanlarını gizli yerlerinden söküp almak, Warburg için projeyi durağanlıktan kurtaran ve bir haz unsuruna dönüştüren önemli yönlendirici rotalardan biridir. Ve bu durum, Bilderatlas’a da yansıyan Warburg’a özgü önemli bir özgürleştirici görme edimidir hiç şüphesiz.

bir hatırlama kuramı

Warburg; Bilderatlas Mnemosyne’de imgeleri, duyguların ve düşüncenin görsel tezahürüne dönüştüren ve tematik anlam yapısını bütünselleştiren bir çerçeve içinde sunarak, eşzamanlı bir tarih inşasından öte eşzamanlı bir felsefî hakikati görünür kılmaktadır. Farklı zamanların imgeleri, bu şekilde yeni konumlarına ve anlamlarına kavuşmakta, Warburg iradesiyle biçimlenen bu eylem, kültürel bir bilgi arkeolojisine dönüşmektedir. Belli ki Warburg’un bu girişimi, istemsiz bir bellek tahayyülünün inşası üzerinde gelişen bir hatırlama kuramı’dır. Çünkü burada kullanılan gizemli görüntüler, geçmişin ikonik fotoğraflarını yoğun duygulara bulayarak, yeniden anımsamanın aracı hâline getirmektedir. Ve şaşırtıcı görüntü birlikteliklerinden hareketle, dramatik bir kırılganlığa maruz bırakılan bir bellek tasavvuru inşa edilmektedir. Bu yüzden, farklı zaman ve mekânları buluşturan ve derinliğine işleyen ruhsal bir antropoloji atlası ortaya çıkmaktadır. Kuzey Amerika’da yaşayan Pueblo yerlilerinin ritüellerinden, Floransa’daki heykel ve rölyeflere, kozmik çağrışımlara sahip astroloji haritalarına ve muhtelif gazete kupürlerine kadar uzanan, zaman ve mekân aşırı materyallerin barındığı imkânsız bir kültürel evren yaratılmıştır burada…

Gülay Yaşayanlar Copyright © 2025, All Rights Reserved

bknz.

Bilderatlas Mnemosyne, “Hafızanın Koordinatları”, “Astroloji ve Mitoloji”, “Arkeolojik Modeller”, “Antik Tanrıların Göçleri”, “Gelenek Araçları”, “Nike ve Fortuna”, “İlham Perilerinden Manet’ye”, “Dürer: Tanrılar Kuzeye Gider”, “Neptün Çağı” ve “Antik Çağın Yeniden Ortaya Çıkışı” gibi temalar altında yapılandırılan bir projedir.

prof. gülay yaşayanlar  Sanatçı, sanat yazarı ve küratör. Plastik sanatlar alanında gündemde olan konular, kuramsal tartışmalar ve öne çıkan sanatçı tavırları ile ilgili çok sayıda yayını bulunmaktadır. İzmir ve Londra’da yaşıyor ve çalışıyor.

BILDERATLAS MNEMOSYNE  (1925 – 1929)

Aby Warburg izinde

Aby Warburg, Bilderatlas Mnemosyne – The Original, 2020 (installation view). Photo: Silke Briel. (Haus der Kulturen der Welt, Berlin) Exhibition: Aby Warburg: Bilderatlas Mnemosyne – The Original, 4 September – 1 November 2020, Haus der Kulturen der Welt, Berlin. 

Aby Warburg, 1924 yılında iyileşmesiyle birlikte; yeni araştırma ve inceleme gezilerine çıkar ve çok sayıda önemli konferans taslağı hazırlar. Bilderatlas Mnemosyne’in yaratıldığı bu dönemde, ayrıca derslere eşlik eden çok sayıda resim dizisi ve sergi projesi hazırlar. Derslerinin niteliğine ve uzunluğuna eşlik edecek düzenlemeler, deneysel nitelikleri ve görünümleriyle dikkat çekicidir. Dahası, buradadüzenlemelere yansıyan didaktik önermelerin çoklu bağlantıları ve görsel eşzamanlılığa bağlı dilsel canlandırmaya uygun plastiği son derecede önemlidir. Bu yaklaşım, özellikle sanat tarihi alanında süregiden bakış doğrusallığının yerini alan coşkulu bir sergileme pratiği ile gerçek deneysel düzenlemelerle karşı karşıya olduğumuzu gösterir. Warburg, resim düzenlemelerinde mevcut görsel malzemeyi bir arada sunabilen ve tamamen bağımsız bir mecraya dönüştüren atlas formatını kullanmıştır. Atlas düzenekleri bu bakımdan açık bilgi oluşumlarını sergileyen hem epistemik hem de estetik bir boyuta sahiptir; bilginin düşünsel ve duyusal niteliğini sunmayı hedefler. Warburg, Atlas formatıyla; araştırdığı temalara ilişkin tuhaf ya da orijinal verilerin, toplumsal (görsel) bellekte depolanması, yaban düşünce ve inanç aydınlanma arasındaki sürekli salınımları örnekleyen eserleri, salt dilsel bir betimlemeden ziyade, kendilerinin sunumuyla daha canlı bir hâle getirir. Her panel, neredeyse muhtelif resimlerin, haritaların, fotoğrafların, el yazması metinlerin, gazete ve dergilerden edinilmiş güncel resimlerin Warburg tarafından bozularak, montajlanmasından oluşmaktadır. Warburg’un bu yaklaşımı, aslında seçtiği reprodüksiyonların yan yana getirilmesi ve karşıtlaştırılması yoluyla etkileşimlerine olanak sağlayan, imge göçüne dair kapsamlı bir sanat tarihi anlayışı, kültürel-psikolojik referanslara sahip çözümleyici kuramsal bir model geliştirmiştir.

Bkz. Aby Warburg, Bilderreihen ve Ausstellungen. Gesammelte Schriften-Studienausgabe, Cilt II.2, Editörler: Uwe Fleckner ve Isabella Woldt, eds. Akademie Verlag, 471 pages, Almanca, 2012. 

HAZIRLAYANLAR: GÜLAY YAŞAYANLAR – MÜMTAZ SAĞLAM

ABY WARBURG VE BILDERATLAS MNEMOSYNE ÜZERİNE

YENİ SERGİLER 

memory and migration 2024

EXHIBITION

memory&migration: Warburg Institute 1926 - 2024

Exhibition, 1 October – 30 December 2024, Warburg Institute, Woburn Square, London. WC1H 0AB

Warburg Enstitüsü’nün, yürütmekte olduğu Warburg Rönesans projesinin tamamlanmasını ve yeni galeri mekânlarına kavuşmasını kutlamak amacıyla düzenlenmiş bir sergidir. Seçilen sanatçılarla yazarların ve kültür tarihçilerinin buluşturulduğu sergi, mevcut koleksiyonun tarihini ve gelişimini yansıtan görüntü ve nesneleri sunacak şekilde planlanmıştır. Warburg’un koleksiyonları; bilindiği üzere, metinlerle görüntüleri, toplumsal, bilimsel ve büyülü olanı bilgi ve görüntü unsurlarını birbirine bağlayan, özgün ve benzersiz şekilde bir araya getirilmiş bir birikimden oluşmaktadır. 

EXHIBITION

aby warburg: bilderatlas mnemosyne - the original

Exhibition, Curators: Roberto Ohrt and Axel Heil, 2 April – 22 June 2024, HKW Hause der Kulturen der Welt, in cooperation with the Warburg Institute London.

Sanat ve kültür tarihçisi Aby Warburg, son ve tamamlanmamış projesi olan Bilderatlas Mnemosyne‘de, antik çağdan Rönesans’a ve ötesine, çağdaş kültüre kadar uzanan zaman içinde yinelenen görsel temaların ve kalıpların izini sürer. Onun yaklaşımı, günümüzün görsel kültürü ve dijital görüntü egemenliğindeki imge dünyası için büyük önem taşımaktadır. HKW bu sergide, Bilderatlas’ın 63 panelini, Warburg’un orijinal görüntülerine uygun bir şekilde sunuyor. 

EXHIBITION

aby warburg: mnemosyne bilderatlas: reconstruktion-commentary-revision

Exhibition, Curators: Roberto Ohrt and Axel Heil, 31 August – 13 November 2016, ZKM Center for Art and Media in Karlsruhe.

Aby Warburg’un 150. doğum günü vesilesiyle ZKM | Karlsruhe, Bilderatlas’ının orijinal boyutlarında eksiksiz bir rekonstrüksiyonunu sergiliyor. Ayrıca, çağdaş sanatçılar tarafından sergilenen 13 sanatçı paneli sergiyi tamamlıyor. Bu sanatçılar arasında Linda Fregni-Nagler, Sarah Lehnerer, Jochen Lempert, Jannis Marwitz, Paul McCarthy, Olaf Metzel ve Matt Mullican, Albert Oehlen de yer alıyor. Bu buluşma, Bilderatlas’ın sanat çevrelerinde gördüğü ilgiyi de açıkça göstermektedir.

EXHIBITION

Aby Warburg: bilderatlas: reconstruktion-commentary-revision

Exhibition, Curator: Georges Didi-Huberman, 7 May – 7 August 2011, ZKM Museum für Neue Kunst und Medien Karlsruhe. (Madrid – Karlsruhe- Hamburg)

Sergi küratörü Didi-Huberman’a göre Atlas’ın arkasındaki düşünce başyapıtları toplamaya yönelik değildir: En önemli ilgi yanı, sanatçıların dayandığı ve dolayısıyla çeşitli sanatsal prosedürleri anlaşılır kılan kaynakların keşfidir. Dolayısıyla, burada sergilenenler Paul Klee’nin sulu boyaları değil, diğerlerinin yanı sıra mütevazı herbaryumu ve ilham verdiği grafik ve teorik fikirlerdir; sunulanlar Josef Albers’in kareleri değil, Kolomb öncesi binaların resimlerinden oluşan fotoğraf albümüdür. 

KİTAP YAYINLARI

E.H. Gombrich, Aby Warburg: An Entellectual Biography / Phaidon Press Ltd. 456 pages, English, Hardback, August 1997.  

Uwe Fleckner, Der Blitz und die Schlange: Aby Warburgs Amerikanische Reise (Kulturgeschichte), Hatje Cantz Verlag, 150 pages, English, Hardback, November 2023.

Hans C. Hönes, Tanged Paths: A life of Aby Warburg, Reaktion Books, 288 pages, English, Hardcover, May 2024. 

Aby Warburg 150, Work, Legacy, Promise Edited by: David Freedberg and Claudia Wedepohl, 464 pages, De Gruyter Publishing, English, 1st Edition, April 2024.

aby warburg

Blitzsymbol und Schlangentanz: Aby Warburg und die Pueblo-Kunst (Kulturgeschichte) Authors: Christine Chaves and Uwe Fleckner, Hatje Cantz Verlag, 400 pages, English, hardcover, March 2022.

aby warburg

Lara Bonneau, Lire l’œuvre d’Aby Warburg à la lumière de ses Fragments sur l’expression, 264 pages, French Edition, softcover, Şubat 2022. 

Aby Warburg Miroirs de faille – À Rome avec Giordano Bruno et Édouard Manet, 1928-29, Edited: Maurizio Ghelardi, L’écarquille Published, French Edition, softcover, 224 pages, June 2011. 

aby warburg

Aby Warburg: Essay Florentins, Edited: Eveline Pinto and Sibylle Muller, Hazan Published, French Edition, softcover, 368 pages, April 2015. 

 

Bilderatlas Mnemosyne

Aby Warburg: Bilderatlas Mnemosyne / Das Original, Edited by Haus der Kulturen der Welt and The Warburg Institute; Roberto Ohrt, Axel Heil, Publisher: Bundeskunnsthalle Bonn, Hardcover 2020.

Christopher D. Johnson,  Memory, Metaphor, and Aby Warburg’s Atlas of Images, Ithaca: Cornell University Library and Cornell University Press, 2012.

Bilderatlas Mnemosyne

Aby Warburg, Atlas Mnemosyne, Translator: Joaquin  Chamore Mielke, Akal Ediciones SA, 192 pages, Spanish, Hardcover, Marc 2010. 

Aby Warburg: Bilderatlas Mnemosyne / The Original, Edited by Haus der Kulturen der Welt and The Warburg Institute; Roberto Ohrt, Axel Heil, Publisher: Hatje Cantz, 184 pg. English, Hardcover 2020.

Gerhard Richter: Atlas, Editor: Helmut Friedel,  Verlag der Buchhandlung Walther König/D.A.P., Second edition, Following the first of 1997. 862 pages. 2011. Köln/New York.

Atlas: How to Carry the World on One’s Back?, Editor: Georges Didi Huberman, 421 pages, English, 2011.

atlas katalog ZKM

Aby Warburg: Mnemosyne Bilderatlas ZKM 2016, Editor: Georges Didi Huberman, Kartoffelverlag, Universal-futur-Bitch Press, 2016

ABY WARBURG

aby warburg

Aby Warburg (1866–1929) Hamburg'da doğmuştur. Bir bilim insanı ve koleksiyoncudur. Bankacılık yapan Yahudi bir ailenin en büyük oğludur. Hayat boyu kendisine sağlanacak maddi destek karşılığında, kitap ve araştırma masraflarının karşılanması koşuluyla miras haklarının bir kısmını kardeşine devretmiştir. Bonn, Floransa ve Strazburg'da sanat tarihi okuyan Warburg, önemli bir Rönesans Sanatı uzmanı olarak kabul edilir. Erken dönem çalışmalarında Jakob Burckhardt’ın etkisindedir. Bu dönemde, Floransalıların antik çağda ne gördüğünü ve pagan kültürü bağlamında yaratılan sembollerin on beşinci yüzyıl İtalya'sında neden yenilenmiş bir canlılık içinde ortaya çıktığını anlamaya ve sormaya çalışır. Warburg, 1892'de Botticelli'nin Venüs'ün Doğuşu ve Bahar adlı eserleri üzerine tezini tamamladı. Erken İtalyan Rönesansı'nda Antik Çağ Temsillerinin İncelenmesi adıyla 1893'te basılan eser, sanat tarihinde ikonografik ve ikonolojik yöntemler için bir başlangıç olarak kabul edilir.

İZMİR - LONDON

saglamart; dinamik bir anlayış ile hareket eden, kültür-sanat ortamındaki olay ve olgulara, sanatçı tavırlarına, yapıtlara ve yayınlara odaklanan bağımsız bir yayın etkinliğidir. Tüm hakları saklıdır. All rights reserved. Görüntü ve yazılar izinsiz kullanılamaz. Images and texts cannot be used without permission.

Copyright ©
Can Sağlam - Gülay Yaşayanlar Mümtaz Sağlam, 2025.