SPOTLIHTS

Ferit Adgü ve Ada

Ferit Edgü
ve Ada Yayınları
Sanat Dizisi

Ferit Edgü; dinamik, soyut ve indirgenmiş bir yazı diline sahiptir. Kısa tümcelerle kurulan metinlerine, özenli ve cüretli bir ifade deneyiminin ürünleri olarak bakmak gerekir. Özellikle düzyazı-şiir olarak tanımlayabileceğimiz bir formatta kaleme alınan parçalı ve minimal söz dizilimi; Edgü adına tescillenmiş bir söylem biçimi olarak karşımızdadır. Ferit Edgü’nün sanatçı tavırlarına yönelik metinleri de, benzer şekilde bu parçalı yazı düşüncesi ve akış disiplini uyarınca kurulur. Görsel anlatıyla özel bir alanda yaşanan karşılıklı bir buluşma ve bakışma deneyimine dönüşen bu yazma deneyimi, entelektüel bir yüzleşmeden ibarettir. Edgü yazarken, karşısına aldığı bir dünyayı, yaşam ve üretim alanını irdelemekte; imge düzeni üzerinden beliren görüntünün varlık nedenini anla/t/maya çalışmaktadır. Bu yüzden özenle seçtiği ve anlam yüklediği sözcüklerle zihinsel bir buluşmanın izlerini dışavurmaktadır. 1976 yılında kurduğu Ada Yayınları ise, tasarım ve baskı kalitesiyle dikkatleri çeken, kağıt ve matbaa tercihine özen gösteren, sınırlı sayıda basılmış ve numaralandırılmış kitap yayıncılığı ile dikkatleri çeker. Edgü, yapım süreçlerini kendi yönettiği, yeniliklerle dolu bu özel yayıncılık girişimini 1990’lı yıllara dek sürdürür.

FERİT EDGÜ  (1936 – 2024)

Ferit Edgü, 1950 kuşağı yazarlarındandır. Minimal öykünün önemli temsilcilerindendir. Varoluşçuluk ve gerçeküstücülükten etkilenmiştir. Özellikle ilk dönem öykülerine karamsar bir hava hâkimdir. Kendini arayan, hayatla yüzleşen bireyleri işlemeye özen gösterir. Kendine sade, kısa ve öz bir şekilde kurulan bir anlatım dili oluşturmuştur.1976 yılında kurduğu ve 1990 yılına dek etkin olan Ada Yayınları’nda, çağdaş Türk ve dünya yazarları, şairleri ile Abidin Dino, Yüksel Arslan, Bedri Rahmi, Eren Eyüboğlu, Füreya, Aliye Berger, Ergin İnan ve Selma Gürbüz gibi sanatçıların kitaplarını yayınlanmıştır.

Ferit Edgü'nün Sanat Yazarlığı

ADA YAYINLARI SANAT DİZİSİ

Ferit Edgü, 1976-1990 yılları arasında etkin olan Ada Yayınları’nda, çağdaş Türk ve dünya yazarlarının, şairlerinin kitaplarını yayınlamıştır. Abidin Dino, Yüksel Arslan, Bedri Rahmi, Eren Eyüboğlu, Füreya, Aliye Berger, Ergin İnan ve Selma Gürbüz gibi sanatçılar üzerine yayınlanmış kitapları vardır. da Yayınları Sanat Dizisi Kitapları, farklı boyutlarıyla, özenli baskıları ve özgün tasarımlarıyla dikkatleri çeker. Bu kitaplarda, birbirinden farklı kâğıtlar bir arada kullanılır ya da katlanmış çift sayfa gibi uygulamalar ilk defa denenir. Bu yüzden, Ada’nın sanat kitapları dizisinin ilk örnekleri, sanki Edgü’nün erken dönem yayıncılık coşkusunun bir yansıması gibidir.

ferit edgü ve ada yayınları sanat dizisi
sanata dönüşen bir yayıncılık pratiği

FERİT EDGÜ: AH MİN-EL AŞK VE FİKRET MUALLÂ

Ah Min-el Aşk desenleri, kitaptaki genel huzursuzluğun görsel uzamını belirleyen sahici bir tutkunun dışavurulmuş hamleleridir. Hayalet imgelerin yarattığı saplantı ve kaygılarla, burada tüm zamanlarda peşini bırakmayan nihilist ve hırçın bir psikozu yansıtır. Yegâne varlığı hayata tutunmak olan radikal bir sertlik içinde, süregiden tekinsiz bir ruhsal yolculuğun etkili ve güçlü tanıklarıdır. Dolayısıyla, tersine işleyen huzursuz bir yaşamın derin bağlantıları, bu çizimlerde ifşa olmakta ve onu iyice ayrıştıran bir psikolojik yalıtım etkisi yaratmaktadır. Bu durum, sanatçının işlerindeki özgün niteliği pekiştirmekte ve/fakat kaygı ve korkularını da sürekli canlı tutmaktadır. Dahası, kimi zaman da Muallâ’yı duyusal bir yoksunluğa sürüklemekte ve karar verme anlarında/alanlarında sanki ona müdahale etmektedir.

ah min-el aşk desenleri ve fikret muallâ

Ferit Edgü Ah Min-el Aşk’ta yazı dilini; imgelerin yalın ama genişleyen anlam derinliğiyle daha da zenginleştirir. Bu dil, sanki; aşk’a ve duygulara sızan ama uzlaşımcı olmayan modernist bir başkaldırıyı içermektedir. Bir yandan; aşk, sadakat, ölüm ve başkaldırı üzerinden hayatı nitelerken, öte yandan oluşturduğu ara alanlarda yeni iç-dünyalar yaratan ifade gücüyle, yazma zorunluluğunun altüst ettiği bir duyarlılık hâlini anlatır.

imkânsız birlikteliğin mekânı: ah min el aşk
ferit edgü: ah min-el aşk

Ah Min-el Aşk’ı bütünleyen çizimlerin, Muallâ’nın yalnızlığını ve savunmasız bir durumdaki ruh hâlini yansıtmakta olduğu söylenebilir. Aynı zamanda, bu tepkisel dışavurumcu resimlerde saklı duran enerjinin, Muallâ’nın hâlâ sorgulanabilen varoluş direncini ayakta tuttuğu ileri sürülebilir. Psişik darbelere maruz kalan, ayrıcalıklı ve örtük ruh hâli; aşkları, hırsları, korkuları, beyhudelik hissine yol açan risklerle ve tutkularına yenildiği anlarla dolu hayatı; kuşku yok ki Muallâ’yı sanata daha çok yakınlaştırmakta, sınırlı ilişkilerle yürüyen sosyal kimliğini ise daha duyarlı kılmaktadır.

Abidin Dino

PARIS

Abidin’i çağın en büyük illüstrasyoncusu olarak gören ve değerlendiren Ferit Edgü, Acıyı Çizmek adıyla 1977 yılında Dino’nun resimleri üzerine yedi parçalı bir düzyazı-şiir denemesi hazırlar. Abidin çizimlerini acı tutanakları olarak nitelerken, Edgü bu trajik beyan dolayımında resimlerde, bir tür hafifliğin ve yokluğun simgesi olan beyazlık ve varlığın simgesi olarak da siyah ile yaşamını ve hastalığını hafife alan bir alaysama bulur.

"abidin dino", ferit edgü ve sanatçıları

Abidin Dino, Acıyı Çizmek, Ada Yayınları, (İlk baskı: 1977), İstanbul 1989.

Bedri Rahmi Eyüboğlu

İSTANBUL

Ferit Edgü’nün Akademi yıllarında hocalığını yapan Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Binbir Bedros/Otoportreler, Yaşadım, Babatomiler ve Karadut adlı kitapları sanat dizisi formatı içinde yayınlanır. Farklı boyutlarıyla, özenli baskıları ve özgün tasarımlarıyla dikkatleri çeken bu kitaplarda, birbirinden farklı kâğıtlar bir arada kullanılır ya da katlanmış çift sayfa gibi uygulamalar ilk defa denenir.

bedri rahmi eyüboğlu / ferit edgü ve sanatçıları

Avni Arbaş

PARIS - İSTANBUL

Ferit Edgü’nün Akademi yıllarında hocalığını yapan Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Binbir Bedros/Otoportreler, Yaşadım, Babatomiler ve Karadut adlı kitapları sanat dizisi formatı içinde yayınlanır. Farklı boyutlarıyla, özenli baskıları ve özgün tasarımlarıyla dikkatleri çeken bu kitaplarda, birbirinden farklı kâğıtlar bir arada kullanılır ya da katlanmış çift sayfa gibi uygulamalar ilk defa denenir.

avni arbaş: gerçekçi bir duyarlığın izinde

Ada Yayınları Sanat Dizisi’nin ilk kitaplarından biri olan ve tasarım-yapım ve basım özellikleri itibariyla farklı bir beğeni düzeyini temsil eden, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun metnine eşlik eden resimlerinden uluşan Binbir Bedros/Otoportreler adlı kitabın son sayfasında şu bilgiler yer alır: “Dizgi, sayfa düzeni ve yapımı Data Kuruluşu tarafından gerçekleştirilen bu kitap 1977 yılının mart ayında İstanbul’da Grafik Sanatlar Matbaası’nda Avrupa 120 gram ofset kâğıdına, ofset sistemiyle 2.350 adet basılmış 20 adedine sanatçının özgün bir siyah/beyaz portresi eklenerek 1’den 20’ye diğerleri 21’den 2.100’e numaralanmıştır. Sanatçının yakınları ve dostları için ayrılan 350 adet ise 2.101’den 2.350’ye numaralanarak satış dışı tutulmuştur.” (1797 numaralı nüsha’dan aktarılmıştır.

Yüksel Arslan

PARIS

"yüksel arslan" / ferit edgü ve sanatçıları

Yüksel Arslan (Bir Dönem: 1951-1961), Metinler: M. Şevket İpşiroğlu, O. Duru, F. Edgü ve S. Hilav, Ada Yayınları, Yapım: Data A.Ş., Basım: Kaya Basımevi, 1978.

Ferit Edgü, Arslan, Hazırlayan: Ferit Edgü, Sayfa Düzeni: Aydın Erkmen, Ada Yayınları, Yapım: Data A.Ş., Basım: Cem Ofset Matbaacılık A.Ş.,1982, İstanbul.

1978 yılı Eylül ayında Ada Yayınları tarafından yayınlanan Yüksel Arslan / Bir Dönem 1951-1961 adlı kitap, iki yakın dost arasında 1976 yılında başlayan mektuplaşmalarda biçimlenir. Çok yazarlı bir çalışma olarak düşünülen bu kitabın adının ne olacağı, kimlerin yazacağı ve hangi yapıtları içereceği gibi hususlarda uzun sürecek olan bir görüş alışverişi başlar. 1977 yılının Mart ayında kapakla ilgili bilgilerin, fiyatının tartışıldığı yeni bir sürece gelinir. Kitap Eylül ayında basılır. Mart 1979 yılında ise yayınlanan kitap vesilesiyle Bedri Rahmi Galerisi’nde etkili bir Yüksel Arslan sergisi düzenlenir. 1981 yılı başlarında ise, bu kez Arslan adı verilen ikinci kitabın hazırlıkları başlar. aynı yılın Temmuz ayında kitabın boyutları, kâğıt seçimi, ikiye katlanmış sayfa kullanımı gibi konularda uzlaşma sağlanır. Edgü, hazırladığı düzyazı-şiir formatındaki metnin bir bölümünü basımdan önce, 23 Mayıs 1982 tarihinde Yüksel Arslan’a mektup eki olarak gönderir.

Semiha Berksoy

İSTANBUL

Semiha Berksoy’un mistik ve insafsız tutkularını, sanatsal algısıyla özdeşleştiren benzersiz mental yaşam deneyimlerini, bir ömrün adandığı yapıtlarında görmek her zaman olasıdır. Özellikle aşk ve erotizm üzerinde şekillenen resimleriyle Berksoy, kendi varoluşsal değerlerini hiçbir estetik kategoriye sığmayan sorgulamalarla sanatına uyarlayan modernist ve marijinal bir hayatın anlatıcısıdır.

semiha berksoy: modernist ve marijinal
muallâ ve berksoy: imkânsız birlikteliğin mekânı: ah min-el aşk

Selma Gürbüz

İSTANBUL

Ferit Edgü’nün 2021 yılında genç yaşta kaybettiğimiz Selma Gürbüz için kaleme aldığı üç ayrı yazı, sanatçının resimleriyle birlikte yeniden yayınlanır. 2003 tarihli Büyüler&Tılsımlar adlı yazı, Gürbüz’ün masallarının düşsel dünyasını oluşturan yaratıkları, hayalet, cin ve perileri, karanlık ya da gri büyüleri konu edinen resimlerine odaklanır. Gürbüz’ün dünyasını, Siyah Kalem’in figürleriyle Karagöz’le, şamanlarla, falnâme ve yıldıznâmelerle ilişkilendirir. Özgün bir mitoloji ve etnografya bağlamında, karanlık bir geçmişten günümüze taşınan bu varlıkların dağınık hâlini, çelişkili bir bütünlük içinde değerlendirdiğini ileri sürer.

"selma gürbüz", ferit edgü ve sanatçıları

Ferit Edgü, Selma Gürbüz İçin Üç Yazı, (Sanatçının Desenleriyle) Sel Yayıncılık/Geceyarısı Kitapları, I. Basım, Ocak 2013, İstanbul.

END NOTES

Fikret Muallâ, Çakallar, Sunu: Ferit Edgü, Ada Yayınları, Yapım: Data A.Ş., Basım: Kaya Basımevi, 64 sayfa, Ekim 1977, İstanbul.

1977 tarihli Çakallar, Ferit Edgü’nün zarif estetiğinden izler taşıyan başarılı bir yayıncılık örneğidir. Fikret Muallâ’nın 1953 yılında tepkisel bir dille oluşturduğu Jean Estéve Koleksiyonu’na desenlerden oluşur. Orijinal hâli, defter formatında bir araya getirilmiş bu desenleri niteleyen Çakallar adını Ferit Edgü koymuş; metninde geçen ve sövgü olarak kullanılan Les Heyénes/Sırtlanlar sözcüğünden hareketle bu adı vermeyi tercih etmiştir.

Geinsberg & Ferlinghetti, Amerika, Çevirenler: Orhan Duru ve Ferit Edgü, Ada Yayınları, İstanbul 1977

Boyut ve tasarım ayrıcalığı içeren 1976 tarihli Amerika’nın basım hikâyesi son derece ilginçtir: Beat Generation şairleri olarak bilinen Ginsberg ve Ferlinghetti’nin uzun şiiirlerini bölmeden yayınlayabilmek için, 24×16,5 cm boyutlarında bir bloknot formatı düşünülür. Bu yapısal çözümde taşırmalı ve kulaklı kapak için aranan siyah renkli karton Tahtakale’de bulunur. Ancak tuhaflaşan haliyle bir nesne-kitaba dönüşen Amerika, okurdan o dönemde beklenen ilgiyi görmez.

İlhan Berk, Atlas, Şiirler, Ada Yayınları, 1000 adet numaralanmış birinci baskı, 191 sayfa, 14x20 cm, İstanbul 1976-1977.

Ada, ilk kitaplarını 1977 yılında yayınlar. İlhan Berk’in Atlas adlı şiir kitabı, Edgü’nün kaleme aldığı Kimse ile birlikte yayınlanır. Kimse sözcüğü, kapakta beyaz zemin üzerinde dokunarak hissedilecek bir şekilde gofre işlemiyle basılır. Kimse’nin vurguladığı anlamın belirsizliğine ithafen bu tasarım kullanılır. Ancak Kimse, görünmeyen beyaz kapağı ve okunamayan adı nedeniyle kitapçı vitrinlerinde yer bulamaz.

İlk imza günü etkinliği ve promosyon uygulaması

1989 - 1990

25 Aralık 1988 tarihli bir mektubunda yakın dostu Demir Özlü’ye AKM’de düzenlediği Kitap ve Sanat Şenliği’nden söz eder. Açılışın Ada’ya yakışır olduğunu, tüm dostlarının, yazar ve şairlerin, sanatçıların orada olduğunu belirterek “ilk kez böylesi bir public bir şey yaptım” diye yazar. Okura ulaşmak için bir fırsat yaratıldığından, Abidin Dino ve Aliye Berger’in özgün baskılarıyla ortama hareket katıldığından, kentin merkezindeki bu şenlikte kitap fiyatlarında %50 indirim yapıldığından, ancak imza günü için yerlerini aldıklarında, yalnızca 50-60 kişinin gelmiş olmasından duydukları üzüntüden bahseder.

SELECTED PUBLICATIONS

Ada Yayınları tarafından etkinlik sürecinde toplam 139 kitap yayınlanır. Ayrıca Ada Press adıyla da 11 adet İngilizce sanat kitabı yayınlamıştır.

Fikret Muallâ, Çakallar, Sunu: Ferit Edgü, Ada Yayınları, Yapım: Data A.Ş., Basım: Kaya Basımevi, 64 sayfa, Ekim 1977, İstanbul.

Bedri Rahmi Eyüboğlu, Yaşadım, (Şiirler-Resimler), Ada Yayınları, Basım: Hilal Matbaacılık, 97 sayfa, 1977, İstanbul.

Bedri Rahmi Eyüboğlu, Karadut, (Şiirler), Sunu: İlhan Berk, Ada Yayınları, 50 sayfa/Resimli, 1979, İstanbul.

Bedri Rahmi Eyüboğlu, Babatomiler, Sunu: Ferit Edgü, Ada Yayınları, Yapım: Data A.Ş., Basım: Kaya Basımevi, 20 sayfa, 1978, İstanbul.

Ferit Edgü, Arslan, Hazırlayan: Ferit Edgü, Sayfa Düzeni: Aydın Erkmen, Ada Yayınları, Yapım: Data A.Ş., Basım: Cem Ofset Matbaacılık A.Ş.,1982, İstanbul.

Yüksel Arslan (Bir Dönem: 1951-1961), Metinler: M. Şevket İpşiroğlu, O. Duru, F. Edgü ve S. Hilav, Ada Yayınları, Yapım: Data A.Ş., Basım: Kaya Basımevi, 1978.

Eren Eyüboğlu, Hazırlayan: Ferit Edgü, Fotoğraflar: Ara Güler, Ada Yayınları, Yapım: Data A.Ş., Basım: Kaya Basımevi, 27 sayfa/Resimli-Dublex resimli, 1982, İstanbul.

Aliye Berger: Yaşamı, Sanatı, Yapıtları, Yayına Hazırlayan: Ferit Edgü, Ada Yayınları, Yapım: Data A.Ş., Basım: Kaya Basımevi, 102 sayfa/Dublex Resimli, Nisan 1980, İstanbul.

Bedri Rahmi Eyüboğlu, Binbir Bedros/Otoportreler, Sunu: Ferit Edgü, Ada Yayınları, Yapım: Data A.Ş., Basım: Grafik Sanatlar Matbaası, Mart 1977, İstanbul.

Mustafa Cezar-Ferit Edgü, Osman Hamdi’nin Bilinmeyen Resimleri, (Yücel Menemencioğlu-Teoman Koleksiyonu), Ada Yayınları, 32 sayfa, 1986, İstanbul.

Abidin Dino, Acıyı Çizmek, Ada Yayınları, İstanbul 1989.

Ferit Edgü, Ah Min-el Aşk, (Şiirler), Fikret Muallâ’nın Metin Dışı Resimleriyle, Ada Yayınları, İstanbul, 1978.

SELECTED PUBLICATIONS FROM NEW SERIES

Aliye Berger, Eren Eyüboğlu ile Arslan adlı kitaplar, başlangıçta uygulanan boyutları korur. Eren Eyüboğlu, Ergin İnan, Turan Erol ve Mustafa Pilevneli gibi yayınlarda ise yaklaşık olarak kareye yakın yatay bir formata geçilir. Bozkır Rüzgârı’nda ise özel citli ve şömizli bir kitap için dev bir boyut (39×28 cm) uygun görülür. Bu katalogların bazıları Garanti Bankası Sanat Galerisi ile ortaklaşa yayınlanır. Ada Yayınları konseptinin burada korunduğu ancak yeni legonun kullanıldıldığı görülür. 1994 yılında sanat dizisi yayınları, Avni Arbaş ile Neşet Günal kataloglarıyla devam eder.

Nedim Günsür, Sunu: Turgay Gönenç, Ada Yayınları&Garanti Bankası Sanat Galerisi Ortak Yayını, 131 sayfa/resimli, ciltli, 24×23 cm, 1993, İstanbul.

Eren Eyüboğlu, Sunu: Ferit Edgü, Ada Yayınları&Garanti Bankası Sanat Galerisi Ortak Yayını, 129 sayfa/resimli, 24×23 cm, 1994, İstanbul.

Cihat Burak, Katalog, Ada Yayınları&Mars Yayıncılık, 131 sayfa/resimli, 23×25 cm, 1991, İstanbul.

Eren Eyüboğlu, Sunu: Ferit Edgü, Ada Yayınları&Garanti Bankası Sanat Galerisi Ortak Yayını, 129 sayfa/resimli, 24×23 cm, 1994, İstanbul.

İlhan Berk, Turan Erol, Ada Yayınları, 119 sayfa/resimli, 24,5×23 cm, 1990, İstanbul.

Mustafa Pilevneli, Metin: Ferit Edgü, Ada Yayınları, Basım: Kent Basımevi, 106 sayfa/Resimli, 24×26 cm, 1985, İstanbul.

Ferit Edgü, Türk Hat Sanatı, (Karalamalar-Meşkler), Ada Yayınları, 58 sayfa/Resimli, 24×22 cm, 1988, İstanbul.

Neşet Günal, Metin: Kemal İskender, Garanti Bankası Yayınları&Ada Yayınları, 131 sayfa/resimli, 23,5×22 cm, 1995, İstanbul.

Komet, Metin: Ferit Edgü, Garanti Bankası Yayınları&Ada Yayınları, 160 sayfa, 28×24 cm, 2000, İstanbul.

Ferit Edgü, Avni Arbaş, Ada Yayınları, 130 sayfa, 23×21 cm, 1992, İstanbul

Komet, Metin: Ferit Edgü, Garanti Bankası Yayınları&Ada Yayınları, 102 sayfa, 25×30 cm, 1999, İstanbul.

BEDRİ RAHMİ GALERİSİ

Bedri Rahmi Galerisi, Narmanlı Yurdu, Numara 390, İstiklâl Caddesi, Tünel/İstanbul adresinde bulunan ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun vefatından önce atölye olarak kullandığı bir mekândır. Avni Arbaş, Aliye Berger, Bedri Rahmi Eyuboğlu, Yüksel Arslan, Fikret Muallâ sergileri, kitap yayınıyla eşzamanlı olarak burada düzenlenmiştir. Sergilerde sanatçı kitaplarının yapısına ve tasarımına uygun olarak hazırlanan afiş ve davetiyeler ayrıca dikkat çekicidir.Dizide yer alan kitapların basın duyurusunu ve tanıtımını, yönetmekte olduğu Bedri Rahmi Galerisi’nde; düzenlenen sergilerle birlikte gerçekleştirmesi de yine son derece yenilikçi bir yaklaşımdır. Bu yüzden, Ada’nın sanat kitapları dizisinin ilk örnekleri, sanki Edgü’nün erken dönem yayıncılık coşkusunun bir yansıması gibidir. Dizide yer alan kitapların basın duyurusunu ve tanıtımını, yönetmekte olduğu Bedri Rahmi Galerisi’nde; düzenlenen sergilerle birlikte gerçekleştirmesi de yine son derece yenilikçi bir yaklaşımdır.

DETAIL

Berlin Resimleri

1989 - 1990

Ferit Edgü, 1989 yılıda DAAD Bursuyla bir yıl süreyle Berlin'de yaşar. Burada, edebiyat çalışmalarından uzaklaşarak yoğun bir şekilde yeniden resimle ilgilenir. Karmaşık görünen, soyut ve dışavurumcu estetik yapılanma içinde beliren bir yazı-resim kavramsallığı ile karşımıza çıkar. Referansları açık olan bu yaklaşımda ritmik geçişlerle biçimlenen ve hat sanatının görsel verilerini değerlendiren jeste dayalı bir uygulama söz konusudur. Bu yeni görsel dil, ileri derecede etkili ve güçlü görünür. Aynı zamanda içkin, yabansı ve dinamik karakteriyle değerlenmesi gereken, psikolojik verilere yaslanan bir arkeolojik kavrayıştır.

Ferit Edgü, Berlin Resimleri (1989-90), (Katalog), Metin: "Trans, Denetim, Güç" Joachim Sartorius, Vakko Yayınları, 65 sayfa/Resimli, Kasım 1990, İstanbul.

Ferit Edgü, Berlin Resimleri (1989-90), (Sergi), Vakko Sanat Galerileri, Ankara, İzmir- Beyoğlu, Türk ve İslâm Eserleri Müzesi, Sultanahmet-İstanbul.

EDITED BY

İZMİR - LONDON

saglamart; dinamik bir anlayış ile hareket eden, kültür-sanat ortamındaki olay ve olgulara, sanatçı tavırlarına, yapıtlara ve yayınlara odaklanan bağımsız bir yayın etkinliğidir. Tüm hakları saklıdır. All rights reserved. Görüntü ve yazılar izinsiz kullanılamaz. Images and texts cannot be used without permission.

Copyright ©
Can Sağlam - Gülay Yaşayanlar Mümtaz Sağlam, 2025.