ada yayınları sanat dizisi II / sanata dönüşen bir yayıncılık pratiği

MÜMTAZ SAĞLAM

Ada Yayınları Sanat Dizisi Kitapları, farklı boyutlarıyla, özenli baskıları ve özgün tasarımlarıyla dikkatleri çeker. Bu kitaplarda, birbirinden farklı kâğıtlar bir arada kullanılır ya da katlanmış çift sayfa gibi uygulamalar ilk defa denenir. Bu yüzden, Ada’nın sanat kitapları dizisinin ilk örnekleri, sanki Edgü’nün erken dönem yayıncılık coşkusunun bir yansıması gibidir. Dizide yer alan kitapların basın duyurusunu ve tanıtımını, yönetmekte olduğu Bedri Rahmi Galerisi’nde; düzenlenen sergilerle birlikte gerçekleştirmesi de yine  son derece yenilikçi bir yaklaşımdır.



Ada Yayınları Sanat Dizisi kitapları, farklı boyutlarıyla, özenli baskıları ve özgün tasarımlarıyla dikkatleri çeker. Bu kitaplarda, birbirinden farklı kâğıtlar bir arada kullanılır ya da katlanmış çift sayfa gibi uygulamalar ilk defa denenir. Bu yüzden, Ada’nın sanat kitapları dizisinin ilk örnekleri, sanki Ferit Edgü’nün erken dönem yayıncılık coşkusunun bir yansıması gibidir. [https://www.youtube.com/watch?v=IPlgVuRkdXo]

Ada Yayınları kitap kapaklarında Ferit Edgü [i], beğendiği resimleri kullananarak çarpıcı bir görsellik elde eder. Ayrıca şiir kitaplarının bir kısmını yine ünlü bir sanatçının desenleriyle birlikte baskıya vererek yeni bir uygulamayı da örnekler: yani, sanatçılara ilişkin desen ve resimler, metin dışı bir bağlamda yazar ve şairlerin kitaplarında kullanılır. Edgü, bu birleşimin yarattığı estetik uyuma büyük önem verir. İlk olarak Fikret Muallâ’nın desen ve metinlerinden oluşan Çakallar’da örneklenen bu yaklaşım; ilk şiir kitabı olan Ah Min-el Aşk’ta yine Muallâ’nın, Metin Eloğlu’nun Rüzgâr Ekmek adlı kitabında Orhan Peker’in, Ahmet Oktay’ın Sürgün’ününde ise Burhan Uygur desenleriyle birlikte sunulur. Edip Cansever şiirlerine de aynı şekilde Mehmet Güleryüz’ün desenleriy eşlik eder.

Çakallar’ın hemen ardından Edgü’nün Akademi yıllarında hocalığını yapan Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Binbir Bedros/Otoportreler, Yaşadım, Babatomiler ve Karadut adlı kitapları sanat dizisi formatı içinde yayınlanır. Farklı boyutlarıyla, özenli baskıları ve özgün tasarımlarıyla dikkatleri çeken bu kitaplarda, birbirinden farklı kâğıtlar bir arada kullanılır ya da katlanmış çift sayfa gibi uygulamalar ilk defa denenir. Bu yüzden, Ada’nın sanat kitapları dizisinin ilk örnekleri, sanki Edgü’nün erken dönem yayıncılık coşkusunun bir yansıması gibidir. Dizide yer alan kitapların basın duyurusunu ve tanıtımını, yönetmekte olduğu Bedri Rahmi Galerisi’nde; düzenlenen sergilerle birlikte gerçekleştirmesi de yine  son derece yenilikçi bir yaklaşımdır.[ii]  

Ada’nın yayınladığı sanat kitapları-katalogları, boyut ve tasarım değişimleriye devam eder. 1976 yayın tarihli Yüksel Arslan/Bir Dönem (1951-1961) adlı dört yazarlı çalışma, normal bir kitap formatındadır. Aliye Berger, Eren Eyüboğlu ile Arslan adlı kitaplar, başlangıçta uygulanan boyutları korur. Eren Eyüboğlu, Ergin İnan, Turan Erol ve Mustafa Pilevneli gibi yayınlarda ise yaklaşık olarak kareye yakın yatay bir formata geçilir. Bozkır Rüzgârı’nda ise özel citli ve şömizli bir kitap için dev bir boyut (39×28 cm) uygun görülür.

Tam da bu arada belirtilmedir ki, bir kuşağın görsel belleğini biçimleyen yayınlardan biri olan Nazan ve Mazhar İpşiroğlu’nun birlikte kaleme aldığı 1978 tarihli Sanatta Devrim adlı kitap; her bakımdan okuma hazzı veren, özel ve başarılı bir yayıncılık örneği olarak kabul edilir. Dönemi içinde baskı kalitesiyle dikkatleri çeken, tek tek elde dizilen, pedalda provaları alınan, daha sonra ofset sisteminde  basılan, el dikişiyle ciltlenmiş benzersiz bir yayındır.[iii] Aynı şekilde 1985 tarihli Bozkır Rüzgârı/Siyah Kalem adlı Mehmet Siyah Kalem’e atfedilen ve Topkapı Sarayı’nde bulunan Fatih Albümü resimlerini tanıtan dev boyutlu kitap ile Osman Hamdi’nin Bilinmeyen Resimleri adlı 1986 tarihli ortak kitap da yine bu özenli yayıncılık girişimin örnekleri burada zikredilmelidir.

Ferit Edgü; Ada’nın yayın etkinliklerine 1990 yılında son verir. Ancak sanat dizisinden birkaç kitabın 1990’lı yıllardan sonra yayınlandığı dikkatierden kaçmaz. Sözgelimi Cihat Burak adlı kitap/kataloğun yayın tarihi 1991, Füreya /Ateş ve Sır adlı kitabın 1992, Nedim Günsür’ünki ise 1992 yılıdır. Bu katalogların bazıları Garanti Bankası Sanat Galerisi ile ortaklaşa yayınlanır. Ada Yayınları konseptinin burada korunduğu ancak yeni legonun kullanıldıldığı görülür. 1994 yılında sanat dizisi yayınları, Avni Arbaş ile Neşet Günal kataloglarıyla devam eder. Ayrıca günümüzde antika değeri bulunan ve elde edilmesi artık zor olan Abidin Dino’nun üç yeni kitabı Eller, Yüzler ve Pera Palas da aynı yıl yayınlanır. Bu dizinin son örneği olan 1997 tarihli Komet kataloğunda ise, kapak tasarımının ve boyutların yeniden değiştiği gözlenir.


ada yayınları tarafından yayınlanan sanat ve sanatçı kitaplarının listesi[iv]

  • Bedri Rahmi Eyüboğlu, Binbir Bedros/Otoportreler, Sunu: Ferit Edgü, Ada Yayınları, Yapım: Data A.Ş., Basım: Grafik Sanatlar Matbaası, Kâğıt: Avrupa 120 gr ofset kâğıdı, 61 sayfa, Mart 1977, İstanbul.
  • Bedri Rahmi Eyüboğlu, Yaşadım, (Şiirler-Resimler), Ada Yayınları, Basım: Hilal Matbaacılık, 97 sayfa, 1977, İstanbul.
  • Fikret Muallâ, Çakallar, Sunu: Ferit Edgü, Ada Yayınları, Yapım: Data A.Ş., Basım: Kaya Basımevi, 64 sayfa, Ekim 1977, İstanbul.
  • Enis Batur, Ayna, Sunu: Ferit Edgü, Ada Yayınları, Yapım: Data A.Ş., Basım: Kaya Basımevi, 64 sayfa, Ekim 1977, İstanbul. (24×25,5 cm)
  • Bedri Rahmi Eyüboğlu, Babatomiler, Sunu: Ferit Edgü, Ada Yayınları, Yapım: Data A.Ş., Basım: Kaya Basımevi, 20 sayfa, 1978, İstanbul. (Bedri Rahmi Galersinde düzenlenen Babatomiler adlı sergi eşliğinde yayınlanmıştır.)
  • Yüksel Arslan (Bir Dönem: 1951-1961), Kitap-Katalog, Metinler: Mazhar Şevket İpşiroğlu, Orhan Duru, Ferit Edgü ve Selahattin Hilav, Ada Yayınları, Yapım: Data A.Ş., Basım: Kaya Basımevi, 1978.
  • Bedri Rahmi Eyüboğlu, Karadut, (Şiirler), Sunu: İlhan Berk, Ada Yayınları, 50 sayfa/Resimli, 1979, İstanbul.
  • Nazan İpşiroğlu-Mazhar İpşiroğlu, Sanatta Devrim, Ada Yayınları, Yapım: Data A.Ş., Basım: Kaya Basımevi, 164 sayfa/Resimli, 21,5×16,5 cm, 1979, İstanbul.
  • Aliye Berger: Yaşamı, Sanatı, Yapıtları, Yayına Hazırlayan: Ferit Edgü, Ada Yayınları, Yapım: Data A.Ş., Basım: Kaya Basımevi, 102 sayfa/Dublex Resimli, Nisan 1980, İstanbul.
  • Eren Eyüboğlu, Hazırlayan: Ferit Edgü, Fotoğraflar: Ara Güler, Ada Yayınları, Yapım: Data A.Ş., Basım: Kaya Basımevi, 27 sayfa/Resimli-Dublex resimli, 1982, İstanbul.
  • Ferit Edgü, Arslan, Hazırlayan: Ferit Edgü, Sayfa Düzeni: Aydın Erkmen, Ada Yayınları, Yapım: Data A.Ş., Basım: Cem Ofset Matbaacılık A.Ş., sayfa numarası belirtilmemiş/Resimli-Dublex resimli, 1982, İstanbul.
  • Vincent van Gogh, Theo’ya Mektuplar, Çeviren: Pınar Kür, Ada Yayınları, Basım: Kent Basımevi, 247 sayfa/Resimli, 1985, İstanbul.
  • Mustafa Pilevneli, Katalog,Metin: Ferit Edgü, Ada Yayınları, Basım: Kent Basımevi, 106 sayfa/Resimli, 24×26 cm, 1985, İstanbul.
  • Mustafa Cezar-Ferit Edgü, Osman Hamdi’nin Bilinmeyen Resimleri, (Yücel Menemencioğlu-Teoman Koleksiyonu), Ada Yayınları, 32 sayfa/Resimli, 1986, İstanbul.
  • Ferit Edgü, Ergin İnan, Ada Yayınları, 71 sayfa/Resimli, 1988, İstanbul.
  • Abidin Dino, Eller, Ada Yayınları, 70 sayfa/resimli, 17,5×25 cm, 1988, İstanbul.
  • Ferit Edgü, Türk Hat Sanatı, (Karalamalar-Meşkler), Ada Yayınları, 58 sayfa/Resimli, 24×22 cm, 1988, İstanbul.
  • Ferit Edgü, Karapınar Tülü Halıları, Ada Yayınları, 60 sayfa/Resimli, 24×30 cm, 1988, İstanbul.
  • Abidin Dino, Acıyı Çizmek, Ada Yayınları, İstanbul 1989.
  • İlhan Berk, Turan Erol, Ada Yayınları, 119 sayfa/resimli, 24,5×23 cm, 1990, İstanbul.
  • Cihat Burak, Katalog, Ada Yayınları&Mars Yayıncılık, 131 sayfa/resimli, 23×25 cm, 1991, İstanbul.
  • Ferit Edgü, Kitap&Ressamın Öyküsü, Ada Yayınları, Tasarım: Bülent Erkmen, 1991, İstanbul.
  • Ferit Edgü, Füreya: Ateş ve Sır, Ada Yayınları&Mars Matbaacılık, 78 sayfa/renkli resimli, 1992, İstanbul.
  • Ferit Edgü, Avni Arbaş, Ada Yayınları, 130 sayfa, 23×21 cm, 1992, İstanbul.
  • Mazhar İpşiroğlu, Siyah Kalem/Bozkır Rüzgârı, Ada Yayınları, 1992, İstanbul.
  • Nedim Günsür, Sunu: Turgay Gönenç, Ada Yayınları&Garanti Bankası Sanat Galerisi Ortak Yayını, 131 sayfa/resimli, ciltli, 24×23 cm, 1993, İstanbul.
  • Eren Eyüboğlu, Sunu: Ferit Edgü, Ada Yayınları&Garanti Bankası Sanat Galerisi Ortak Yayını, 129 sayfa/resimli, 24×23 cm, 1994, İstanbul.
  • Abidin Dino, Pera Palas, Ada Yayınları (Yeni Logo), 61 sayfa/resimli, 24×17 cm, 1994, İstanbul.
  • Abidin Dino, Yüzler, Önsöz: Yaşar Kemal, Ada Yayınları (Yeni Logo), 71 sayfa/resimli, 24×17 cm, 1994, İstanbul.
  • Neşet Günal, Metin: Kemal İskender, Ada Yayınları, 131 sayfa/resimli, 23,5×22 cm, 1995, İstanbul.
  • Komet, Metin: Ferit Edgü, Ada Yayınları, 102 sayfa/resimli, 25×30 cm, 1999, İstanbul.

Mümtaz Sağlam, Copyright © 2023, Tüm hakları saklıdır. / All Rights Reserved

Ayrıca Bakınız: https://saglamart.com/ferit-edgu-ve-ada-yayinlari-sanat-dizisi

[i]       Ferit Edgü / (1936- ) 1950 kuşağı yazarlarındandır. Minimal öykünün önemli temsilcilerindendir. Varoluşçuluk ve gerçeküstücülükten etkilenmiştir. Özellikle ilk dönem öykülerine karamsar bir hava hâkimdir. Kendini arayan, hayatla yüzleşen bireyleri işlemeye özen gösterir. Kendine sade, kısa ve öz bir şekilde kurulan bir anlatım dili oluşturmuştur. Gençlik yıllarında Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde öğrenim görmüş, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrencisi olmuştur. Ayrıca Paris’te Academie Feu’da altı yıla yakın seramik eğitimi almıştır. Türkiye’ye döndükten sonra DATA adlı reklam şirketini ve Ada Yayınları‘nı kurmuştur. 1976-1990 yılları arasında etkin olan Ada Yayınları’nda, çağdaş Türk ve dünya yazarlarının, şairlerinin kitaplarını yayınlamıştır. Bir Gemide adlı kitabıyla 1979 Sait Faik Armağanı, Ders Notları ile 1979 Türk Dil Kurumu Ödülü, Eylül’ün Gölgesinde Bir Yazdı ile 1988 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü aldı. Abidin Dino, Yüksel Arslan, Bedri Rahmi, Eren Eyüboğlu, Füreya, Aliye Berger, Ergin İnan ve Selma Gürbüz gibi sanatçılar üzerine yayınlanmış kitapları vardır. 

[ii]      Bedri Rahmi Galerisi, Narmanlı Yurdu, Numara 390, İstiklâl Caddesi, Tünel/İstanbul adresinde bulunan ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun vefatından önce atölye olarak kullandığı bir mekândır. Avni Arbaş, Aliye Berger, Bedri Rahmi Eyuboğlu, Yüksel Arslan, Fikret Muallâ sergileri, kitap yayınıyla eşzamanlı olarak burada düzenlenmiştir. Sergilerde sanatçı kitaplarının yapısına ve tasarımına uygun olarak hazırlanan afiş ve davetiyeler ayrıca dikkat çekicidir.

[iii]      Ferit Edgü’den aktaran: Tunç Tayanç, “Ferit Edgü’nün Ada’sına Yolculuk”, Kitap-lık, Sayı: 146, Şubat 2011. sf.38.          

[iv]      Ada Yayınları etkinlik sürecinde toplamda 139 kitap yayınlar. Ayrıca Ada Press adıyla da 11 adet İngilizce sanat kitabı yayınlamıştır. Sanat konulu kitaplarla Sanatçı kataloglarının listesi için Haluk Gümüş’un hazırladığı çalışmadan yararlanılmıştır. Bkz. Haluk Gümüş, “Ferit Edgü ve Ada Yayınları”, Müteferrika Kitabiyat Dergisi, Sayı 60, Kış 2021/2, İstanbul, sf. 267-278.