Do Ho Suh

1962 - GÜNEY KORE

Do Ho Suh, 1998 yılından bu yana, polyester kumaş heykelleri ya da düzenlemeleriyle; koridor, merdiven ve kapı tasavvurlarıyla geçişli ve/fakat imkânsız bir imgelemi zenginleştirmeye koyulmuştur. Bire bir ölçekte ve gerçekçi boyutlarda kurulan mekân olasılıkları, saydam duvar yanılsamalarıyla tehditkâr ve tedirgin edici bir açıklık içindedir. Hayaletimsi bir tasavvura dönüşerek güven telkin etmeyen ve adeta tül ile kaplanmış, iç içe geçirilirek askıya alınmış bu görsellik, hiç kuşku yok ki son derecede etkileyicidir. Ayrıca psişik okumalarla güçlenen, mahremiyet ve kamusallık temalı mekân tartışmalarına örnek teşkil eden, içerisi-dışarısı gibi kavramsal bir paradoks içinde yapılanan bu tahayyül; kırılgan yapısıyla ve yarattığı hafiflik duygusuyla sanki kendi kendini tehdit etmekte, biçimsel açıdan bir belirsizliğe sürüklemektedir. Deneyimsel bir izlenimle; göçebe ruhları ve kimlikleri saran kültürel ve tinsel karmaşanın, farklılık bildirimin bir gösterim alanı olarak beliren bu özgün ve çarpıcı tasarım, benzersiz bir ev/bina görselliğini karşımıza çıkarmaktadır.

Since 1998, Do Ho Suh has set out to enrich a transitive and/or impossible imaginary with his polyester fabric sculptures or arrangements; corridors, stairs and doors. The spatial possibilities established in realistic scale and realistic dimensions are in a threatening and unsettling openness with transparent wall illusions. There is no doubt that this visuality, which does not inspire confidence by turning into a ghostly vision and is almost covered with a veil and suspended by being intertwined, is extremely impressive. Moreover, this imagination, which is strengthened by psychic readings, which sets an example for discussions on privacy and publicity, which is structured in a conceptual paradox such as inside-outside, threatens itself with its fragile structure and the feeling of lightness it creates, and leads to a formal uncertainty. With an experiential impression; this original and striking design, which appears as a display area of cultural and spiritual confusion and difference declaration surrounding nomadic souls and identities, reveals a unique house / building visuality.

do ho suh at saglamart.com

do ho suh: yapıboumcu bir kışkırtma alanı olarak ev
do ho suh: itiraf odalarından oluşan düşsel bir yapı
rubbing/loving project-2016: anılara ve saklı zamana dokunmak
do ho suh: the house as an area of deconstructive provocation
do ho suh: home/an imaginary structure of confession chambers
rubbing/loving project-2016: touching memories and hidden time
do ho suh: diyasporik deneyimin simgesel mekânı olarak ev
do ho suh’ta ev: kimlik ve farklılık bildiriminin bir gösterim alanı
rubbing/loving project-2016: geçen zamana ve hatıralara dokunmak
do ho suh: the home as a symbolic locale of the diasporic experience
do ho suh: home / an area for declarations of identity and difference
touching bygone times and memories: rubbing/loving project-2016

Apartment A, Unit 2, Corridor, and Staircase

SERGİ - PROJE / EXHIBITION - PROJECT

DO HO SUH

Apartment A, Unit 2, Corridor, and Staircase

Apartment A, Unit 2, Corridor, and Staircase, 348 West 22nd Street, New York, NY 10011, USA. 2011 - 2014 Polyester fabric and stainless steel tubes, Apartment A: 245 x 430 x 690 cm., Unit 2: 244 x 580 x 1073 cm., Corridor and Staircase: 245 x 168 x 1240 cm. © Do Ho Suh, Installation view at the Museum of Contemporary Art San Diego, 2016. Photo by Pablo Mason.

mekân ve nesneler / place and objects

Do Ho Suh, Rubbing/Loving Project: Unit 2, 348 West 22nd Street, Apartment A, New York, NY 10011, USA, 2014

Do Ho Suh, Radiator, 2013, polyester fabric, 93.5 x 74.7 x 18.3 cm. from Specimen Series: 348 west 22nd street, New York, NY

Do Ho Suh’un uzun yıllar boyunca deneyimlediği, kırılgan mimari unsurları bir araya getirdiği bu tasarımsal ve şiirsel düzlem; mekânsal boyutta odaklanılan sıradan şeylerle de kendini bütünler. Özellikle eşya düzenini oluşturan nesnelerin (radyatör, küvet, klozet, lavabo, duş kabini ve dolap gibi) gündelik yaşamla olan bağlarını ve tuhaf çelişkilerini yansıtır. Dahası; yapıbozumcu bir mantıkla şeyleri-nesneleri yerlerinden sıyırarak, fiziksel olarak kavranabilir, fetişleşen ama dokunulabilir nesneler üzerinden gerçekleşen tuhaf bir işbirliğine zorlar. Örneğin radyatörün, günlük yaşamda hiç de görmeye alışık olmadığımız düzeni, renkli naylon ipler aracılığıyla daha çekici bir hâle gelir. Radyatörün gizemli tülün ardına saklanan el değmemiş görüntüsü, yarattığı mesafe oyunuyla girift bir romantik nesneye dönüşür. Pembe renkli radyatör; fetişleşen bu görüntüsüyle, zarif bir şeffalık içinde kimliğe bürünmüş ve duygularını sergileyen yalnız bir yaşam formu gibidir. Sanki bu şekilde, sanatsal dile çevirilebilir olan her şey, sanatçı tarafından önce hassas tüllerin aralıklarından süzülmeli, anıların sıkıştığı ve zamanın hızlıca katmanlaştığı kendi hikâyesini kurmalıdır. Aslında, evi bütünleyen ve işlevlerinden soyutlanarak heykelsi bir görünüme kavuşturulan bu nesnelerin, dışavurulan ve bastırılan zamanın gizemli hafıza eklentileri ve mekânsal aidiyetin sembolleri olarak bu hikâyelere sağladığı katkı ortadadır. GY

Do Ho Suh’s poetic design narrative also joins itself to everyday objects present in the locations it depicts. It reflects the links and conflicts of everyday objects such as radiators, bathtubs, toilet seats, wash basins, showers and cabinets; with everyday life. By removing them from their everyday locations and contexts; Suh’s deconstructive approach further forces these objects into physically-perceivable, tangible, yet fetishized collaborations with the viewer. For example, the humble radiator becomes an attractive locus thanks to its engagement with colorful nylon strings. Secluded behind a virgin, translucent veil, the pink radiator becomes an ingrained, romantic object thanks to Suh’s play of distances – a solitary life-form fetishized and emotionally-charged in its graceful translucence. In this manner, the artist metaphorically filters narrative from his delicate sieve of veils, and constructs his own layered stories of compacted memories and layered time. The contribution provided by these sculptural, deconstructed appendant objects to a memory of repressed time, and a symbolism of locational belonging, is difficult to overlook. GY

seçilmiş sergiler / selected exhibitions

SERGİ / EXHIBITION

DO HO SUH

Speculations

Art Sonje Center, Seoul. August 17 - November 3, 2024. Curator by Sunjung Kim (Artistic Director, Art Sonje Center), Heehyun Cho (Head of Exhibitions, Art Sonje Center)

Do Ho Suh; son 20 yılda sürekli olarak araştırdığı zaman, kişisel alan, hafıza ve hareket gibi temaları, kapsayıcı bir kavram olan “spekülasyon” etrafında düzenleyerek sunuyor.

Do Ho Suh presents themes such as time, personal space, memory and movement, which he has continuously explored over the last 20 years, organised around the overarching concept of "speculation".

SERGİ / EXHIBITION

DO HO SUH

In Process

Do Ho Suh: In Process Moody Center for the Arts, Houston, Texas. September 6 - December 21, 2024

In Process, geleneksel galeri sergilerinin ötesinde yapılanan ve sanatçının projelerini öne çıkaran stüdyo benzeri bir alan yaratıyor. Ve izleyicileri, bu karmaşık temaları, sanatsal pratiğinin görünürlük esasları ya da yöntemleri üzerinden deneyimlemeye ve sorgulamaya davet ediyor.

In Process creates a studio-like space that is structured beyond traditional gallery exhibitions and emphasises the artist's projects. And invites viewers to experience and question these complex themes through the principles or methods of visibility of his artistic practice.

SERGİ / EXHIBITION

DO HO SUH

Rubbing/Loving Project: Unit 2

Rubbing/Loving Project: Unit 2, 348 West 22nd Street, Apartment A, New York, NY 10011, USA, 2014.

Rubbing/Loving Project; tek mekânda biçimlenen düşünce ve yaşam biçimi farklılığını enstalasyon pratiğine dönüştüren bütüncül bir yapıttır. Suh, uzun bir süre içinde yaşadığı, duygusal bağı olan bir binayı kağıtla kaplayarak, dekoratif özenle mevcut boşluk arasındaki tezat üzerinden yeni bir psişik bağlamın peşine düşer.

Rubbing/Loving Project is a holistic work that transforms the difference of thought and lifestyle shaped in a single space into an installation practice. By covering an emotionally connected building, in which she has lived for a long time, with paper, Suh pursues a new psychic context through the contrast between decorative care and existing space.

biyografi / biography

Do Ho Suh was born in Seoul, South Korea in 1962. At the age of 29, he moved to the USA, where he studied painting at the Rhode Island School of Design. He later studied sculpture at Yale University. As a permanent migrant, she creates work that obsessively questions the meaning of home in relation to concepts such as borders, identity, belonging and personal space. Currently living and working in London, she is represented by Lehmann Maupin Gallery (New York, Hong Kong, Seoul) and Victoria Miro Gallery (London / Venice).

Do Ho Suh was born in Seoul, South Korea in 1962. At the age of 29, he moved to the USA, where he studied painting at the Rhode Island School of Design. He later studied sculpture at Yale University. As a permanent migrant, she creates work that obsessively questions the meaning of home in relation to concepts such as borders, identity, belonging and personal space. Currently living and working in London, she is represented by Lehmann Maupin Gallery (New York, Hong Kong, Seoul) and Victoria Miro Gallery (London / Venice).

yazarlar/authors

içerik ve tasarım editörleri

GÜLAY YAŞAYANLAR

MÜMTAZ SAĞLAM