Marcel Dzama, Blue Moon, 2020, Watercolor, acrylic, and graphite on paper, 50.8 x 148.6 cm. © Marcel Dzama [davidzwirner.com/exhibitions/2021/marcel-dzama]
FOCUS
MÜMTAZ SAĞLAM
Marcel Dzama, Mama gonna rise again but if we make her fall, we going down with her, 2021, Ink, gouache, and graphite on paper, 194.3 x 129.5 cm. © Marcel Dzama [Source: davidzwirner.com/exhibitions/2021/marcel-dzama]
Marcel Dzama’nın çalışmaları, resim geleneğine olan bağını gerçeküstücü bağlantılarla zorlayan bir yapıya sahiptir. Eşzamanlı kurgusal bütünlüğünü görkemli ve ışıltılı bir şekilde ortaya koyan, figür ile onu çevreleyen bitki ve hayvan âlemini etkili bir dekorasyon düzeni içinde buluşturan 2024 tarihli A dance at dusk / Alacakaranlıkta bir dans adlı resim, bu gelişim sürecinin en etkili örneğidir. (1) Keza; 2018 tarihli The resurrection of the underdog / Mazlumun dirilişi ile 2019 tarihli All the youth come out to play ain’t no one in our way / Bütün gençlik dans için dışarı çıkar, kimse önümüze geçemez adlı iki benzer kompozisyon da aynı şekilde, bu görsel evreni daha ayrıntılı ve net bir şekilde anlamamıza yardımcı olur. (1–3)
Dzama’nın resimlerinin kurmaca uzamında istiflenen her figür, bitki motifi ya da hayvan imgesi, aslında bağımsız birer gösteren olarak kullanılmaktadır. Basit, hatta çocuksu görünen bir ifadelendirme yaklaşımı, giderek hicivle yüklü mesaj bütünlüğünü tesis etmektedir. Burada ayrıca, bağlamından kopan ve bağımsız olarak dolaşıma giren pek çok imge, bilinçli bir şekilde sözdizimini bozmaya ve anlatıyı aykırı bir estetik uyarınca sıradanlaştırmaya adanmış gibidir. Böylece, hazır kurulmuş mekânlara sirayet eden canlı varlıklarla apokaliptik bir boyuta kavuşan bu tuhaf sahneleme, (sözgelimi maskeli dansçı kadın figürlerini ve benekli kostümlere bürünmüş kuklaları da kapsayan yatay düzenlemelerde olduğu gibi), gerçeküstücü ve güçlü bir tasavvura dönüşmektedir.
Ancak (ve buna rağmen) Dzama’nın dengeli bir konuma sürüklemeyi becerdiği bu düzenleme anlayışı; Raymond Pettibon ile girişilen işbirliğiyle adeta sarsılır, özgürleşir, dinamik bir karaktere ve kontrol edilemeyen daha gerçek ve kötücül bir boyuta evrilir. Betimleme ve ayrıntılara gösterilen özen bir anda yerini karanlık ve kasvetli bir dışavurumcu akışa bırakır. Yani, Dzama resmi, Pettibon bağlantısı üzerinden kendi uysal sınırlarını terk eder, daha patolojik bir konuma sürüklenir. Ortak imzalı güncel referanslarla kurulan kompozisyonlar tam da bu yüzden, anlatılan hikâyenin dramatik önceliği ve basitleşmesi nedeniyle mevcut plastisiteyi gölgeleyebilir. Dolayısıyla burada (artık), kolajla zenginleşen yeni uzlaşı alanlarından, deneyselleşen bir dil deneyiminden ve yeni ve aykırı bir görsellik inşasından söz etmek gerekir.
Nitekim Dzama’nın öne çıkan açık beyan ısrarı ve sınır ihlâli kararlılığı nedeniyle; çizgi dilinin olanaklarını aşarak film, dans, video ve diorama gibi yeni türlere ve tekniklere ilgi duyması normaldir. Giderek edebi anlatılara ve geçmiş siyasal travmalara yönelmesi de zaten, yeni görüntü ve ses olanaklarıyla görselleştirilen ve açık referanslarla kavramsallaşan yeni anlatı tercihlerini açıklamaktadır.
notlar
1 Marcel Dzama, A dance at dusk / Alacakaranlıkta bir dans, 2024, Gouache, ink, watercolor, graphite on paper / Kâğıt üzerine guvaş, mürekkep, suluboya ve grafit, 180.4×134.6 cm.
2 Marcel Dzama, The resurrection of the underdog / Mazlumun dirilişi, 2018, Gouache, ink, graphite on paper / Kâğıt üzerine guvaş, mürekkep ve grafit, 55.9×35.6 cm.
3 Marcel Dzama, All the youth come out to play ain’t no one in our way / Bütün gençlik dans için dışarı çıkar, kimse önümüze geçemez, 2019, Multimedia and collage on paper / Kâğıt üzerine karışık teknik ve kolaj, 97.2×126.4 cm.
4 Marcel Dzama, I’m glad mama fought I only wish she won / Annem iyi ki savaştı, keşke bir de kazansaydı, 2021, Pearlescent acrylic, ink, watercolor and graphite on paper / Kâğıt üzerine sedefli akrilik, mürekkep, suluboya ve grafit, 193.7×132.1 cm
Marcel Dzama, Bütün Gençlik dans için dışarı çıkar, hiç kimse önümüze geçemez / All the youth come out to play ain’t no one lay in our way, 2019, Kâğıt üzerine guvaş, mürekkep ve grafit, Gouache, ink, and graphite on paper, 97.2 x 126.4 cm. © Marcel Dzama [Source: https://www.peramuzesi.org.tr/sergi/marcel-dzama-ay-isigiyla-dans-/1310]
parçalı, istiflenmiş, karmaşık ve çılgın bir imgelem
Marcel Dzama’nın resim yaklaşımında izleyiciyi bir bakıma öteleyen tahayyül; kendine ait bir zaman ve mekân içinde şeyleri, bedenleri ve ruhları gerçekçi bir insanlık durumu halinde anlatmaktadır. Bu bağlamda cinsel bağlantılar, inkâra dönüşen uyarılar, acı ve çaresizlik içinde kıvranan bedenler ile onları kuşatan bir bitki ve hayvan kümesi bir arada resmedilmektedir. Sözgelimi 2021 tarihli I’m glad mama fought I only wish she won adlı drama, bu ölümcül muammanın benzersiz bir örneğidir. (4) Dzama’nın sanat tavrı, ağırlıklı olarak bu tahayyülün izin verdiği oranda anlatıyı kişisel tarih referanslarıyla buluşturmaktadır. Tuhaf olan özel hayat bağlantısının ıssız ve soğuk bir imgelem hâlinden bu şekilde anonimleşerek daha canlı ve eğlenceli bir duruma evrilmesidir.
Öte yandan; bu çılgın, parçalı, istiflenmiş, karmaşık imgelemde, özellikle kışkırtıcı bir içerikle anlatıya dahil edilen hayvan imgeleri, bir fabl düzeneği olarak insansılaştırılmış alegorik bir temsilinin güçlü bileşenleri hâline dönüştürülmektedir. Kedi, yarasa, köpek, at ya da ahtapot gibi canlı tasvirleri; kişisel takıntılar, korkular, nefret ve sempati aralığında gelip giden veya kılık değiştiren unsurlar olarak burada kullanılmaktadır.O yüzden bu kaotik evren, ölümcül bir gerçekliği soğuk ve mesafeli imgelerle özdeşleştiren bir tuhaflık içindedir. İlk bakışta izleyene farklı ve itici gelmesi kaçınılmazdır. Ancak bu sapkın ve fantastik uzamdan, içine konumlanmış ve kılık değiştirmiş çok sayıda masalsı figür yardımıyla sıyrılmak mümkündür.
Özetle belirtmek gerekirse; her durumda bir kötü ve ucuz şeyler parodisine dönüşen, yer-mekân ve zaman boşluğuna sirayet ederek öz yaşam hikâyelerini ısrarla resimleyen Dzama’nın sanatı baştan bu yana rahatsız edici ve sarsıcıdır. İrili ufaklı desen dizilimleri de aslında (ve sanki), bilinçli bir ruhanileşme, tuhaflaşma ve ucube unsurlarla buluşma arayışı içinde gibidir. Dış dünyayla kurulamayan mesafeli ilişkinin açmazları, siyasi ve sosyal simgelerle kodlanan daha hızlı ve kendiliğinden akışa sahip başka bir dünya tasavvurunu bir çözüm önerisi olarak sunmaktadır burada… Dolayısıyla Dzama’nın bu kapsamda anlatılan ve dağınık bir illüstrasyon pratiğine sığdırılan hikâyelerini, doğaüstü bağlantılar ile gerçek hayatı, zamanı ve mekânı hicveden nitelikli yorumlar olarak görmek gerekir. ♦
Mümtaz Sağlam Copyright © 2025, All Rights Reserved
TAGS
prof. mümtaz sağlam Art writer and curator. He has numerous publications on current issues, theoretical debates and prominent artist attitudes in the field of plastic arts. He lives and works in Izmir and London.
PREPARED BY GÜLAY YAŞAYANLAR & MÜMTAZ SAĞLAM
ON MARCEL DZAMA
CURRENT EXHIBITION
DANCING WITH THE MOON – 2025
With a little help from his friend Raymond Pettibon, Solo Exhibition, Curator: Alistair Hicks, 16 March – 16 August 2025, Pera Museum, İstanbul / Ay Işığıyla Dans, Arkadaşı Raymon Pettibon’dan Küçük Bir Yardımla, Kişisel Sergi, Küratör: Alistair Hicks, 16 Mart – 16 Ağustos 2025, Pera Müzesi, İstanbul.
SELECTED EXHIBITIONS
Solo Exhibition, April 9 – May 7, 2022, Sies+Höke, Düsseldorf
Solo Exhibition, November 22, 2024 – March 8, 2025Plug In Institute of Contemporary Art, Winnipeg
Exhibition, October 5 – November 12, 2016, David Zwirner, New York.
Solo Exhibition, September 28, 2017 – January 7, 2018, La Casa Encendida, Madrid.
PUBLICATIONS
Marcel Dzama: Dancing with the Moon / Ay Işığıyla Dans, Texts, Alistair Hicks, Ulya Soley and Ezgi Bakçay, Turkish&English, Softcover, 88 pg., Publisher: Pera Museum, March 2025 İstanbul.
Marcel Dzama: Sower Discord, Contributors: Marcel, Dzama, Raymond Pettibon, Dave Eggers, Bradley Bailers, Spike Jonze, English, Hardcover, 288 pg., Publisher: Abrams, November 2013.
Marcel Dzama: Pink Moon, Publsher: Rough Trade Books, Text: Sufyan Stewens and Hannah Pell, Introduction: Duro Olewu, Interview: Craig Taylor, 2021.
Marcel Dzama: Crossing The Line, Publisher: David Zwirner, English, Hardcover, 92 pg., New York March 2019.
Marcel Dzama: Who Loves the Sun, Editor: Lucas Zwirner, English, 92 pg., Softcover, Publisher: David Zwirner Books, New York 2021.
Marcel Dzama: Puppets, Pawns, and Prophets, Text: Deborah Solomon, 184 pg, Hardcover, Publisher: David Zwirner and Hatje Cantz, 2013.
Marcel Dzama: Tonight We Dance, Texts: Rachel Corbett, Sarianne Soikkonen and Jukka O. Miettinen, English, Hardcover, Publisher: The City op Tampere / Sara Hildén Art Museum, Finland 2021.
Marcel Dzama: Drawing on a Revolution, Author: Estrella De Diego, Publisher: La Casa Encendida, English, Hardcover, 297 pg. 2017.
Dzama / Pettibon, Author: Marcel Dzama and Raymond Pettibon, Limited Editions Artists Books, English, 52 pg., Softcover, Publisher: David Zwirner Books, New York January 2016.
Marcel Dzama: Death Disco, Issue 1, Design: Marcel Dzama, Publisher: David Zwirner Books, English, Softcover, 32 pg. New York, 2015.
Marcel Dzama and Raymond Pettibon: Let Us Compare Mythologies, Limited Editions Artists Book/Zine, English, 32 pg., Softcover, Publisher: David Zwirner Books, London, 2016
Marcel Dzama & Raymond Pettibon, Juxtapoz Magazine, No: 193, February 2017.
Bunun yalnızca bir oyun olduğunu düşünüyorsan yanılıyorsun, 2013, (Ayrıntı / Detail) Diorama, ahşap, cam, mukavva, kağıt kolaj, suluboya ve mürekkep / Diorama, wood, glass, cardboard, paper collage, watercolor, and ink. 54.6×63.8×30.5 cm. Image: Pera Museum, İstanbul.
Marcel Dzama, en farklı çalışmalarından biri olan bu dioramasında; ahşap, cam ve kolaj kullanarak Viktorya dönemi melodram anlayışından esinlenen kaotik bir dünya yaratır. Sanatçılar tarafından ilgi gören Diorama, bir tür ya da teknik olarak gerçek veya kurgu bir olayın, anın veya hikâyenin ışık oyunlarının da yardımıyla üç boyutlu olarak modellenmesidir.
In this diorama, one of his most distinctive works, Marcel Dzama uses wood, glass and collage to create a chaotic world inspired by Victorian melodrama. Diorama, a genre or technique that attracts the attention of artists, is the three-dimensional modelling of a real or fictional event, moment or story with the help of light plays.
Dzama and PettIbon’s collaboratIon
Marcel Dzama & Raymond Pettibon, Detail, 2016. [Source: https://www.davidzwirner.com/news/2019/collaboration-with-raymond-pettibon]
İkibinli yılların ilk yarısında birbirleri tarafından tamamlanmak üzere iki sanatçı arasında başlayan eser değiş-tokuşu, giderek aynı mekânda ve aynı anda gerçekleşen ve doğaçlamaya bağlı üretimlere dönüşür. Kolaj ve metin desteğiyle zenginleşen bu deneysel desen-resimlerin, çarpıcı bir duyarlılığa sırtını dayayan estetik bir tavır ortaklığına ulaşmaları ise son derece önemlidir. Dzama ile Pettibon, aslında burada, bir dizi sürrealist masalı görselleştirmektedir. Ortaya atılan bir fikir, diğeri tarafından bozulmakta ya da genişletilmekte ve/veya gerçek zamanlı görsel bir sohbet ile benzersiz bir yaratıcı oyuna-üretime dönüşmektedir. Böylece, farklı bir kimliği deneyen, dil ve söylemi uzlaştıran bir yapıcı süreç öne çıkmaktadır. Bu tamamen yeni bir ve iki sanatçı tarafından yaratılan büyülü bir durumdur.
The exchange of works between the two artists, which began in the early twentieth century to be completed by each other, gradually transforms into improvised productions that take place in the same space and at the same time. It is significant that these experimental drawing-paintings, enriched by collage and textual support, reach an aesthetic commonality of attitude that is based on a striking sensibility. Dzama and Pettibon, in fact, visualise here a series of surrealist tales. An idea put forward by one is disrupted or expanded by the other and/or transformed into a unique creative play-production through a real-time visual conversation. Thus, a constructive process that experiments with a different identity and reconciles language and discourse comes to the fore. This is a completely new and magical situation created by two artists.
Gallery representatIon of DZAMA
David Zwirner; yenilikçi, özgün ve öncü sergilere ev sahipliği yapan önemli bir sanat galerisidir. Çok sayıda sanatçının kariyer gelişimine yardımcı olan David Zwirner, ilk galerisini 1993 yılında New York’un SoHo semtinde açar. 2002’li yıllarda SoHo’dan Chelsea’ye taşınır. 2012 yılında ise Londra Mayfair semtindeki galerisi ile hemen ardından Hong Kong, Paris ve iki yıl önce de geniş sergileme alanları ve olanaklarına sahip Los Angeles galerilerini hizmete açar. David Zwirner, ayrıca online bir galeri programının yanı sıra, Dialogies adıyla podcast yayını, Utopia Edition adıyla içerik üretimi alanında sanat ortamına katkı sağlamaktadır. Ayrıca David Zwirner Books adıyla katalog ve kitap yayınlarını da sürdürmektedir. 2021 yılında da Platform adıyla sanat eserlerinin satın alınabileceği bir kapsamlı bir şirket kurmuştur.
David Zwirner is an important art gallery that hosts innovative, original and pioneering exhibitions. David Zwirner, who has helped many artists develop their careers, opened his first gallery in New York’s SoHo neighbourhood in 1993. In 2002, he moved from SoHo to Chelsea. In 2012, he opened his gallery in London’s Mayfair neighbourhood, followed by galleries in Hong Kong, Paris and two years ago in Los Angeles with extensive exhibition spaces and facilities. In addition to an online gallery programme, David Zwirner also contributes to the art scene with his podcast Dialogies and content production Utopia Edition. He also continues to publish catalogues and books under the name David Zwirner Books. In 2021, he founded Platform, a comprehensive company where artworks can be purchased.
Sies + Höke 1999 yılında Nina Höke ve Alexander Sies tarafından Düsseldorf’ta kurulan galeri, sanat kavramını kökten sorgulayan başta Gerhard Richter, Sigmar Polke ve Marcel Dzama olmak üzere çok sayıda sanatçıyı temsil etmektedir. Yıllar içinde sergiledikleri kamusal enstalasyonlar, ayrıntılı ve sıra dışı projeleriyle dikkatleri üzerine çeken önemli bir kurumsal yapıdır. Galeri, yeni sergileme konsepti önerileri öncelik veren, yeni uygulamaları teşvik eden bir yaklaşım içindedir. 1.300 metrekarelik bir sergileme alanına sahiptir. Ayrıca 2013 yılında yine Düsseldorf’ta Capri adlı kâr amacı gütmeyen sergi alanını hizmete açmıştır. Sies+Höke, nitelikli sanatçı monografileri, özenli bir baskıya sahip sanatçı kitapları ve sergi katalogları yayınlamaktadır.
Sies + Höke Galerie GmbH & Co. KG
Poststraße 2+3
40213 Düsseldorf
Germany
Sies + Höke was founded in Düsseldorf in 1999 by Nina Höke and Alexander Sies. The gallery represents numerous artists, including Gerhard Richter, Sigmar Polke and Marcel Dzama, who radically question the concept of art. It is an important institutional structure that has attracted attention over the years with its public installations, elaborate and extraordinary projects. The gallery prioritises proposals for new exhibition concepts and encourages new practices. It has 1,300 square metres of exhibition space. In 2013, the gallery also opened a non-profit exhibition space called Capri in Düsseldorf. Sies+Höke publishes high-quality artist monographs, carefully printed artist books and exhibition catalogues.
MARCEL DZAMA
Marcel Dzama (Winnipeg – Kanada, 1974) fantastik figür çizimleriyle tanınır. Manitoba Üniversitesi’nde sanat eğitimini tamamladı. Burada desen ve illüstrasyona öncelik veren bir öğrenci grubu olan The Royal Art Lodge‘u kurdu. Dzama resimlerinde maskeli kadınlar, konuşan ağaçlar ve hayvanlara odaklanır. Gerçeküstücülük akımı ve Dada hareketinin yanı sıra masallardan da esinlenen Dzama, tuhaflığı kara mizah, kabus ve diğer absürd unsurlarla birleştirir. The Lotus Eaters (2005-2007) ve The Infidels (2009) gibi filmlerinde ağaç yaratıkları, ayılar ve insansı hayvanlardan oluşan vahşi bir dünyayı betimler. En son çalışmalarından biri olan Rebellion Lay in Her Way (2011) adlı dioramasında ise ahşap, cam ve kolaj kullanarak Viktorya dönemi melodramından esinlenen kaotik bir dünya yaratır. Dzama, Brooklyn-New York’ta yaşamakta ve çalışmaktadır.
Marcel Dzama (Winnipeg – Canada, 1974) is known for his fantastic figure drawings. He studied art at the University of Manitoba. There he founded The Royal Art Lodge, a student group that prioritised drawing and illustration. Dzama’s paintings focus on masked women, talking trees and animals. Inspired by the Surrealist and Dada movements as well as fairy tales, Dzama combines the bizarre with black humour, nightmares and other absurd elements. In films such as The Lotus Eaters (2005-2007) and The Infidels (2009), he depicts a wild world of tree creatures, bears and humanoids. In his most recent diorama, Rebellion Lay in Her Way (2011), he uses wood, glass and collage to create a chaotic world inspired by Victorian melodrama. Dzama lives and works in Brooklyn, New York.
saglamart; dinamik bir anlayış ile hareket eden, kültür-sanat ortamındaki olay ve olgulara, sanatçı tavırlarına, yapıtlara ve yayınlara odaklanan bağımsız bir yayın etkinliğidir. Tüm hakları saklıdır. All rights reserved. Görüntü ve yazılar izinsiz kullanılamaz. Images and texts cannot be used without permission.