FOCUS

marcel dzama

görsel bir manifestoya dönüşen çarpıcı bir söylem

GÜLAY YAŞAYANLAR

"

Marcel Dzama’nın dinamik, değişken ve eğlenceli imge dünyası, her an bölünerek birbirine eklemlenen melez yapıların döngüsel ritmiyle kendini tamamlamaktadır. Yaşanan sınır aşımının ve kaosun nedeni olarak da görünen bu durum, düşsel bir evrende bilindışından saçılan özgürleştirici imgelerin katmanlaşarak yenilenmesini sağlamaktadır. Belleğin sürekli deşildiği bu karmaşa evreni de zaten, bir yandan despotik yüzleri imleyen, diğer yandan savaş suçları, felâketleri, hak ihlâlleri ve güvencesiz yaşamlara vurgu yapan bir istisna hâli olarak tasavvur edilmektedir.

Dzama görsel manifesto

Marcel Dzama, Blood on a sunflower / Ayçiçeğindeki Kan, 2022, Gouache, watercolor, ink, and and graphite on paper, Kâğıt üzerine guvaş, suluboya, mürekkep ve grafit, 194 x 131 cm © Marcel Dzama, Kaynak: Pera Müzesi, https://www.peramuzesi.org.tr/sergi/marcel-dzama-ay-isigiyla-dans

Marcel Dzama’nın duygusal bir iradeyle ürettiği son dönem işleri, ağırlıklı olarak siyasi ve ironik bir dile sahiptir. Geliştirdiği bu dilin imkânlarıyla kurulan büyük bir kara anlatının, dünyanın içinde bulunduğu karmaşaya dair çoklu bir sözdizimi barındırdığı açıkça görülmektedir. İmgelerle düşünen ve yarattığı gerçeküstücü karakterlerle bir hikâye anlatıcısı olan Marcel Dzama, Ay Işığıyla Dans / Dancing with the Moon adlı son sergisinde de oldukça çarpıcı duygulanımlar içeren bağlantılarını metaforik bir dil ile aktarmaya devam etmektedir. (1)

öznel ve oyunsu bir rüyanın gerçekçi izleri

Burada, özellikle savaşa karşı ve siyasi figürlerin merkezde olduğu bir konsept dahilinde, rüya ve gerçek arasındaki mesafede yeni oyunlar kurgulayan, sanata dair sahici bir öngörünün izlerinin bulunduğu kapsamlı bir bilinçdışından bahsedilmektedir. Sanatçının, çevresel faktörlerle bezeli bir ızgara üzerine inşa ettiği kurmaca, geçmişi ve şimdiyi irdeleyen ya da geleceğe ilişkin kaygı artıklarını gündeme getirdiği bir müzakere alanıdır esasında. Toplumsal yapıyı ve siyasi gelişmeleri önceleyen bu çalışmalarda, yeni özgürlük alanları talep edilmektedir. Dolayısıyla Dzama, farklı ifade biçimlerini ele alan heterojen bir dil yapısıyla, insan, doğal hayat, savaş ve yıkımlar üzerinden bir çöküşün egemenliğine ve gerçekliğine karşı duran zamanlararası bir geçirgenliği kapsayan gerçeküstücü yeni anlatılara kapı aralamaktadır. 

Marcel Dzama’nın imgelemi; Kanada’da geçirdiği çocukluk döneminden, muhtelif hayvan tasvirlerine, kuklalara, maske ve kostümlere ya da özgürlük heykelinden, toplumsal cinsiyetçi söyleme ve Trump’a kadar uzanan sahici hassasiyetlerle yüklü bir bilinçdışının tezahürüdür. Bu süreçte özel bir ifade biçimi olarak kurguladığı ve kullandığı dil ise, figür ve nesnelerle buluşan çok boyutlu ve tuhaf bir sınıflandırma kümesini teşkil eder. Özgürleşmeyi merkezine alan bu radikal imge düzeni, siyasal-kültürel göstergeleriyle birlikte iktidar aygıtlarına uzanan bir ilişkiler ağını peşinen vurgulamaktadır. Dzama, hiyerarşik yapılanmanın geçerli olmadığı bu kurmaca düzende esasında doğal, sosyal ve kültürel tahribatları esas alan, aşkın hâle gelen öznel ve oyunsu bir rüyanın gerçekçi izlerini sürmektedir. 

Öte yandan Marcel Dzama’nın dinamik, değişken ve eğlenceli imge dünyası, her an bölünerek birbirine eklemlenen melez yapıların döngüsel ritmiyle kendini tamamlamaktadır. Yaşanan sınır aşımının ve kaosun nedeni olarak da görünen bu durum, düşsel bir evrende bilindışından saçılan özgürleştirici imgelerin katmanlaşarak yenilenmesini sağlamaktadır. Belleğin sürekli deşildiği bu karmaşa evreni de zaten, bir yandan despotik yüzleri imleyen, diğer yandan savaş suçları, felâketler, hak ihlâlleri ve güvencesiz yaşamlara vurgu yapan bir istisna hâli olarak tasavvur edilmektedir. Ya da bu durum (tıpkı İyi Geceler New York / Good Night New York adlı kompozisyonda da dile getirildiği gibi), hegemonik bir yapılanmanın sorunsallaştırıldığı bir şimdiki zaman görünümüdür. (2)

Marcel Dzama resimlerinde, otoriter profillere yaptığı göndermelerle kışkırtıcı bir anarşizmi yüzeye çıkarmakta ve ihanet politikalarının oluşturduğu bulanık bir alan üzerinden bilincin ve tutkuların manipüle edildiği yeni hasarlı dünya düzenini sürekli olarak gündeme getirmektedir. Öznel belleğin hüküm sürdüğü bu resimlerde, fantastik rüya âlemleri, alegorik figürler ve imgeler adeta sınırsız bir büyüyle yüzeye aktarılmaktadır. Dahası bu sürreal seyrin kodlarını, tarih ve politikayla ilişkili referanslar oluşturmaktadır. Özellikle yıkıma uğrayan ve kirlenen bir dünya düzenine dair katılaşan insani değerlere vurgu yapılmaktadır. Geleceğin zorlu koşullarında, sanatsal öngörüler doğrultusunda bu post-apokaliptik ortamın nasıl aşılabileceğine ilişkin ironik düşünümsel yorumlar burada öne çıkmaktadır. Nitekim Marcel Dzama’nın yeni figüratif dil arayışını ya da bağımsızlaşan içsel manzara serilerinin sürreal boyutunu bu neşeli arzu beslemektedir. Çizgi, renk ve doku hatlarının sahiciliği de bu yorumları ayrıcalıklı kılmaktadır.  

Notlar

1 New York’ta yaşayan Kanadalı sanatçı Marcel Dzama, son çalışmalarını İstanbul’da Pera Müzesi’nde Ay Işığıyla Dans adıyla sergiliyor. Farklı tür ve tekniklerde sanatını biçimlendiren, dil ve ifade olasılıklarını sürekli genişleten sanatçı, bu sergisinde Raymond Pettibon ile ortaklaşa ürettiği yapıtlara da yer veriyor. 2015 yılından bu yana devam eden ve mental birlikteliğe dönüşen bu işbirliği, üslûp barikatlarını aşan dinamik ve masalsı bir dünyanın etkisini bu sergide iyice görünür kılıyor.

Marcel Dzama, Ay Işığıyla Dans, Arkadaşı Raymon Pettibon’dan Küçük Bir Yardımla, Kişisel Sergi, Küratör: Alistair Hicks, 16 Mart – 16 Ağustos 2025, Pera Müzesi, İstanbul. Marcel Dzama, Dancing with the Moon, With a little help from his friend Raymond Pettibon, Solo Exhibition, Curator: Alistair Hicks, 16 March – 16 August 2025, Pera Museum, İstanbul.

2  Marcel Dzama and Raymon Pettibon, İyi Geceler New York / Good Night New York, 2024, Kâğıt üzerine sedefli akrilik, mürekkep, suluboya, grafit ve kolaj / Pearlescent acrylic ink, watercolor, graphite, and collage on paper, 79.1 x 44.5 cm. https://www.peramuzesi.org.tr/sergi/marcel-dzama-ay-isigiyla-dans

Dzama görsel manifesto

Marcel Dzama, It wasn’t his favorite dictator that met him at gates of hell, but Stalin was in his top five / Onunla cehennemin kapılarında buluşan diktatör favorisi değildi fakat Stalin, ilk beşe girer, 2025, Pearlescent acrylic ink, watercolor, and graphite on paper, Kâğıt üzerine sedefli akrilik mürekkebi, suluboya ve grafit, 37.5 x 27.9 cm © Marcel Dzama, Kaynak: Pera Müzesi, https://www.peramuzesi.org.tr/sergi/marcel-dzama-ay-isigiyla-dans

görsel manifestolara dönüşen duyarlı bir söylem

Genleşen renkli çizgilerle donanmış bu sanat evreninde, erotizm, politika ve şiddetle yüklü hikâyelerin bir anlatıcısı olan Dzama’nın, çatışmalı ve gergin ruh dünyasıyla ancak ritmik ve eğlenceli öğeler kullanarak baş etmeye çalıştığı görülür. Aynı zamanda deneysel bir keşif serüvenine dönüşen bu sanatsal duruşun da, oyunsu bir yaşam kılavuzu ile belirlendiği ortadadır. Bu doğrultuda; yeni ve umut dolu güncel yaşam pratiklerini öneren, insanlık çağının felâketlerine karşı uyarıda bulunarak ayrıca provokatif yöntemlerle ve lirizmle ilişkili bir inşa dilini örtüştüren Marcel Dzama’nın bu duyarlı söylemi, görsel bir manifestoya dönüşmektedir.    

Gülay Yaşayanlar Copyright © 2025, All Rights Reserved

TAGS

gül duo

prof. gülay yaşayanlar  Artist, art writer and curator. He has numerous publications on current issues, theoretical debates and prominent artist attitudes in the field of plastic arts. He lives and works in Izmir and London.

PREPARED BY  GÜLAY YAŞAYANLAR & MÜMTAZ SAĞLAM

ON MARCEL DZAMA

CURRENT EXHIBITION 

DANCING WITH THE MOON – 2025

MARCEL DZAMA

With a little help from his friend Raymond Pettibon, Solo Exhibition, Curator: Alistair Hicks, 16 March – 16 August 2025, Pera Museum, İstanbul / Ay Işığıyla Dans, Arkadaşı Raymon Pettibon’dan Küçük Bir Yardımla, Kişisel Sergi, Küratör: Alistair Hicks, 16 Mart – 16 Ağustos 2025, Pera Müzesi, İstanbul. 

SELECTED EXHIBITIONS

MARCEL DZAMA

Solo Exhibition, April 9 – May 7, 2022, Sies+Höke, Düsseldorf 

MARCEL DZAMA

Solo Exhibition, November 22, 2024 – March 8, 2025Plug In Institute of Contemporary Art, Winnipeg

MARCEL DZAMA & RAYMOND PETTIBON

Exhibition, October 5 – November 12, 2016, David Zwirner, New York. 

MARCEL DZAMA

Solo Exhibition, September 28, 2017 – January 7, 2018, La Casa Encendida, Madrid. 

AN ART WORK

Dzama görsel manifesto

Bunun yalnızca bir oyun olduğunu düşünüyorsan yanılıyorsun, 2013, (Ayrıntı / Detail) Diorama, ahşap, cam, mukavva, kağıt kolaj, suluboya ve mürekkep / Diorama, wood, glass, cardboard, paper collage, watercolor, and ink. 54.6×63.8×30.5 cm. Image: Pera Museum, İstanbul. 

MARCEL DZAMA

If you think this is just a game, you're wrong

Marcel Dzama, en farklı çalışmalarından biri olan bu dioramasında; ahşap, cam ve kolaj kullanarak Viktorya dönemi melodram anlayışından esinlenen kaotik bir dünya yaratır. Sanatçılar tarafından ilgi gören Diorama, bir tür ya da teknik olarak gerçek veya kurgu bir olayın, anın veya hikâyenin ışık oyunlarının da yardımıyla üç boyutlu olarak modellenmesidir. 

In this diorama, one of his most distinctive works, Marcel Dzama uses wood, glass and collage to create a chaotic world inspired by Victorian melodrama. Diorama, a genre or technique that attracts the attention of artists, is the three-dimensional modelling of a real or fictional event, moment or story with the help of light plays.

PUBLICATIONS

Marcel Dzama: Dancing with the Moon / Ay Işığıyla Dans, Texts, Alistair Hicks, Ulya Soley and Ezgi Bakçay,  Turkish&English, Softcover, 88 pg., Publisher: Pera Museum, March 2025 İstanbul. 

Marcel Dzama: Sower Discord, Contributors: Marcel, Dzama, Raymond Pettibon, Dave Eggers, Bradley Bailers, Spike Jonze, English, Hardcover, 288 pg., Publisher: Abrams, November 2013. 

Marcel Dzama: Pink Moon, Publsher: Rough Trade Books, Text: Sufyan Stewens and Hannah Pell, Introduction: Duro Olewu, Interview: Craig Taylor, 2021. 

Marcel Dzama: Crossing The Line, Publisher: David Zwirner,  English, Hardcover, 92 pg., New York March 2019. 

Marcel Dzama: Who Loves the Sun, Editor: Lucas Zwirner, English, 92 pg., Softcover, Publisher: David Zwirner Books, New York 2021.

Dzama görsel manifesto

Marcel Dzama: Puppets, Pawns, and Prophets, Text: Deborah Solomon, 184 pg, Hardcover,  Publisher: David Zwirner and Hatje Cantz, 2013. 

Marcel Dzama Jenerik

Marcel Dzama: Tonight We Dance, Texts: Rachel Corbett, Sarianne Soikkonen and Jukka O. Miettinen, English, Hardcover, Publisher: The City op Tampere / Sara Hildén Art Museum, Finland 2021.

Marcel Dzama: Drawing on a Revolution, Author: Estrella De Diego, Publisher: La Casa Encendida, English, Hardcover, 297 pg. 2017.

Dzama / PettibonAuthor: Marcel Dzama and Raymond Pettibon, Limited Editions Artists Books, English, 52 pg., Softcover, Publisher: David Zwirner Books, New York January 2016.

Marcel Dzama: Death Disco, Issue 1, Design: Marcel Dzama, Publisher: David Zwirner Books, English, Softcover, 32 pg. New York, 2015.

Marcel Dzama and Raymond Pettibon: Let Us Compare Mythologies, Limited Editions Artists Book/Zine, English, 32 pg., Softcover, Publisher: David Zwirner Books, London, 2016

Marcel Dzama & Raymond Pettibon, Juxtapoz Magazine, No: 193, February 2017. 

Gallery representatIon of DZAMA

David Zwirner New York
537 West 20th Street
10011 New York
USA

David Zwirner Los Angeles
606, And 616 N
90004 Western Avenue
Los Angeles CA USA

DAVID ZWIRNER

David Zwirner; yenilikçi, özgün ve öncü sergilere ev sahipliği yapan önemli bir sanat galerisidir. Çok sayıda sanatçının kariyer gelişimine yardımcı olan David Zwirner, ilk galerisini 1993 yılında New York’un SoHo semtinde açar. 2002’li yıllarda SoHo’dan Chelsea’ye taşınır. 2012 yılında ise Londra Mayfair semtindeki galerisi ile hemen ardından Hong Kong, Paris ve iki yıl önce de geniş sergileme alanları ve olanaklarına sahip Los Angeles galerilerini hizmete açar. David Zwirner, ayrıca online bir galeri programının yanı sıra, Dialogies adıyla podcast yayını, Utopia Edition adıyla içerik üretimi alanında sanat ortamına katkı sağlamaktadır. Ayrıca David Zwirner Books adıyla katalog ve kitap yayınlarını da sürdürmektedir. 2021 yılında da Platform adıyla sanat eserlerinin satın alınabileceği bir kapsamlı bir şirket kurmuştur.

David Zwirner is an important art gallery that hosts innovative, original and pioneering exhibitions. David Zwirner, who has helped many artists develop their careers, opened his first gallery in New York’s SoHo neighbourhood in 1993. In 2002, he moved from SoHo to Chelsea. In 2012, he opened his gallery in London’s Mayfair neighbourhood, followed by galleries in Hong Kong, Paris and two years ago in Los Angeles with extensive exhibition spaces and facilities. In addition to an online gallery programme, David Zwirner also contributes to the art scene with his podcast Dialogies and content production Utopia Edition. He also continues to publish catalogues and books under the name David Zwirner Books. In 2021, he founded Platform, a comprehensive company where artworks can be purchased.

SIES+HÖKE GALERIE

Sies + Höke 1999 yılında Nina Höke ve Alexander Sies tarafından Düsseldorf’ta kurulan galeri, sanat kavramını kökten sorgulayan başta Gerhard Richter, Sigmar Polke ve Marcel Dzama olmak üzere çok sayıda sanatçıyı temsil etmektedir. Yıllar içinde sergiledikleri kamusal enstalasyonlar, ayrıntılı ve sıra dışı projeleriyle dikkatleri üzerine çeken önemli bir kurumsal yapıdır. Galeri, yeni sergileme konsepti önerileri öncelik veren,  yeni uygulamaları teşvik eden bir yaklaşım içindedir. 1.300 metrekarelik bir sergileme alanına sahiptir. Ayrıca 2013 yılında yine Düsseldorf’ta Capri adlı kâr amacı gütmeyen sergi alanını hizmete açmıştır. Sies+Höke, nitelikli sanatçı monografileri, özenli bir baskıya sahip sanatçı kitapları ve sergi katalogları yayınlamaktadır.

Sies + Höke Galerie GmbH & Co. KG
Poststraße 2+3
40213 Düsseldorf
Germany

WEB

Sies + Höke was founded in Düsseldorf in 1999 by Nina Höke and Alexander Sies. The gallery represents numerous artists, including Gerhard Richter, Sigmar Polke and Marcel Dzama, who radically question the concept of art. It is an important institutional structure that has attracted attention over the years with its public installations, elaborate and extraordinary projects. The gallery prioritises proposals for new exhibition concepts and encourages new practices. It has 1,300 square metres of exhibition space. In 2013, the gallery also opened a non-profit exhibition space called Capri in Düsseldorf. Sies+Höke publishes high-quality artist monographs, carefully printed artist books and exhibition catalogues.

MARCEL DZAMA

Marcel Dzama (Winnipeg – Kanada, 1974) fantastik figür çizimleriyle tanınır. Manitoba Üniversitesi’nde sanat eğitimini tamamladı. Burada desen ve illüstrasyona öncelik veren bir öğrenci grubu olan The Royal Art Lodge‘u kurdu. Dzama resimlerinde maskeli kadınlar, konuşan ağaçlar ve hayvanlara odaklanır. Gerçeküstücülük akımı ve Dada hareketinin yanı sıra masallardan da esinlenen Dzama, tuhaflığı kara mizah, kabus ve diğer absürd unsurlarla birleştirir. The Lotus Eaters (2005-2007) ve The Infidels (2009) gibi filmlerinde ağaç yaratıkları, ayılar ve insansı hayvanlardan oluşan vahşi bir dünyayı betimler. En son çalışmalarından biri olan Rebellion Lay in Her Way (2011) adlı dioramasında ise ahşap, cam ve kolaj kullanarak Viktorya dönemi melodramından esinlenen kaotik bir dünya yaratır. Dzama, Brooklyn-New York’ta yaşamakta ve çalışmaktadır.

Marcel Dzama (Winnipeg – Canada, 1974) is known for his fantastic figure drawings. He studied art at the University of Manitoba. There he founded The Royal Art Lodge, a student group that prioritised drawing and illustration. Dzama’s paintings focus on masked women, talking trees and animals. Inspired by the Surrealist and Dada movements as well as fairy tales, Dzama combines the bizarre with black humour, nightmares and other absurd elements. In films such as The Lotus Eaters (2005-2007) and The Infidels (2009), he depicts a wild world of tree creatures, bears and humanoids. In his most recent diorama, Rebellion Lay in Her Way (2011), he uses wood, glass and collage to create a chaotic world inspired by Victorian melodrama. Dzama lives and works in Brooklyn, New York.

BIO

İZMİR - LONDON

saglamart; dinamik bir anlayış ile hareket eden, kültür-sanat ortamındaki olay ve olgulara, sanatçı tavırlarına, yapıtlara ve yayınlara odaklanan bağımsız bir yayın etkinliğidir. Tüm hakları saklıdır. All rights reserved. Görüntü ve yazılar izinsiz kullanılamaz. Images and texts cannot be used without permission.

Copyright ©
Can Sağlam - Gülay Yaşayanlar Mümtaz Sağlam, 2025.