Marcel Dzama, We dance like the fire on the bones of the liars and let truth rise from the ash (or Moon dance) / Yalancıların kemikleri üzerindeki ateş gibi dans edelim ve bırakalım hakikat küllerden yükselsin (ya da Ay dansı), 2021, Ink, gouache, and graphite in six (6) parts, Kâğıt üzerine mürekkep, guvaş ve grafit, Altı parça, 206.4 x 786.8 cm © Marcel Dzama, Kaynak: Pera Müzesi, https://www.peramuzesi.org.tr/sergi/marcel-dzama-ay-isigiyla-dans-/1310
FOCUS
GÜLAY YAŞAYANLAR
Marcel Dzama, We dance like the fire on the bones of the liars and let truth rise from the ash (or Moon dance) / Yalancıların kemikleri üzerindeki ateş gibi dans edelim ve bırakalım hakikat küllerden yükselsin (ya da Ay dansı), Detail / Ayrıntı (The first three of the six pieces / Altı parçadan ilk üçü), 2021, Ink, gouache, and graphite in six (6) parts, Kâğıt üzerine mürekkep, guvaş ve grafit, Altı parça, 206.4 x 786.8 cm © Marcel Dzama, Kaynak: Pera Müzesi, https://www.peramuzesi.org.tr/sergi/marcel-dzama-ay-isigiyla-dans-/1310
Marcel Dzama’nın canlı ve neşeli bir şekilde şimdiyi canlandıran öykü resimleri, aslında kötücül bir zamanı boyutlandırır. Tarihsel bağlamda bir bellek dökümünü andıran düzenlemeler, her durumda bir umudun muğlak sınırlarını ifşa etmektedir. Burada beliren ve beden ile zihnin kıvrımlarına dolanan mecazlarla yüklü anlatıları ise; erotizm, şiddet, ölüm, umut ve çocukluk fantezileriyle süslü bir mukavemet sanatı olarak görmek gerekir.
kendilik deneyimlerini içeren muhalif ve masalsı bir dil
Marcel Dzama, gerçeküstücü bir imge metodolojisi üzerinden, kendilik deneyimlerini de içeren muhalif ve masalsı bir dil yaratmıştır. Aynı zamanda lirik bir şiddetin biçimselleştirildiği bu duyarlı, dinamik ve çizgisel dil, zengin ayrıntılara yer veren algısal bir aforizmaya dönüşmüştür. Tıpkı Yalancıların kemikleri üzerindeki ateş gibi dans edelim ve bırakalım hakikat küllerinden yükselsin (ya da Ay dansı) adlı çok parçalı kompozisyonda görüldüğü gibi… Yan yana getirilmiş kağıt yüzeylerle gerçekleştirilmiş bu büyük resim, farklı kümelerden oluşan yaşamsal ve ritmik bir atmosfere sahiptir. (1) Mutlak bir umudun temsilcileri olarak yerleştirilen kadın figürleri, resmin merkezine konumlanan ayın ışığı altında dans etmektedir. Yoğun bitki desenleri, kelebekler, kediler, yarasalar, maymunlar, kuşlar, portreler ve iskelet kafasının oluşturduğu bu tekinsiz ortamda; resmin tüm dinamizmini etkileyen, bilinçdışını sertleştiren ve hakikate dair duyarlılığa öncelik veren gerçekçi bir söylem söz konusudur.
Aslında, Marcel Dzama resimlerinde bugünü daha yaşanabilir kılmayı sağlayan bir ekosisteme yönelik atıflarda bulunur. Yoğun bir imgelem üzerinden hisleri ve düşünceleri, kaygı ve korkuları tartışan soyut ve simgesel bir düzen oluşturur. Burada; post-travmatik duygulanımların etkisiyle her türlü gerçeğin bulanıklaştığı, yoksunlaşan radikal iradenin kirlettiği, mahremiyetlerin çatışmalı bir hâle geldiği ve hakikatin üstünün örtüldüğü bir ortamdan bahsedilmektedir. Bu kapsamda, eğlenceli bir dünyanın yansıması gibi görünen Marcel Dzama resmini oluşturan ironik göstergeler, bir tutulma hâli içinde kalarak; korku, kaygı, tutku, nefret, başkalaşım, ölüm döngüsü ya da nevroz gibi birbirine sarmalanmış kavram ve durumlara odaklanır. Öte yandan, topyekûn bir arınma hissi yaratan bu eylem, yeni savaşlara, sosyal kırılmalara ve çatlaklara karşı direnci önerirken azalan umutlara da vurgu yapar.
Bu bağlamda Dzama’nın resminde sürreal bir dışavurumun, yaratıcı bir hayal gücünün, coşkulu bir şekilde devrede olduğu, müzikle dansın etkili ve enerjik bir rüyanın metaforu hâline gelerek hakikati kodladığı bir düzlem söz konusudur. O yüzden de; gerçekliğin kırılma çizgilerinin sürekli yeni algı eşikleri yarattığı bu büyük düzenlemede, sergilenen sahici gerçeklikle birlikte performatif bir yaşamın ve ona yön veren bir belleğin güçlü etkisini görmek mümkündür.
1 Marcel Dzama, Yalancıların kemikleri üzerindeki ateş gibi dans edelim ve bırakalım hakikat küllerinden yükselsin (ya da Ay dansı) / We dance like the fire on the bones of the liars and le truth rise from the ash (or Moon dance), 2021, Kâğıt üzerine sedefli akrilik, mürekkep, suluboya ve grafit / Pearlescent acrylic, ink, watercolor, and graphite on paper, 206.4 x 186.8 cm. (Claridge Koleksiyonu)
Marcel Dzama, We dance like the fire on the bones of the liars and let truth rise from the ash (or Moon dance) / Yalancıların kemikleri üzerindeki ateş gibi dans edelim ve bırakalım hakikat küllerden yükselsin (ya da Ay dansı), Detail / Ayrıntı (The last three of the six pieces / Altı parçadan son üçü), 2021, Ink, gouache, and graphite in six (6) parts, Kâğıt üzerine mürekkep, guvaş ve grafit, Altı parça, 206.4 x 786.8 cm © Marcel Dzama, Kaynak: Pera Müzesi, https://www.peramuzesi.org.tr/sergi/marcel-dzama-ay-isigiyla-dans-/1310
ürkütücü hakikatlerden sıyrılan bir savrulma hâli
Taşkın bir muhayyile ve muhalif tavır içinde resmini sürekli yenileyen Marcel Dzama; geliştirdiği duyarlı ve çarpıcı retorikle, hakikati su yüzüne çıkarma eğilimindedir. Çünkü, masalsı bir aurada yaşanan, iç içe geçmiş çizgiler ve motiflerle dile getirilen şeyler, alışılmış biçimlendirmeden farklı bir algı paradigması oluşturmaktadır. Örnekse bu resimdeki çizgiler ve renkler arasında savrulan iki kadın figürü, bitki dokusu ve muhtelif hayvan figürleriyle birlikte betimlenen bir müzik ve dans ritüelinin coşkusu içindedir. Esasında tedirgin edici bu uzamdan ve ürkütücü hakikatlerden sıyrılmaya çalışarak, dirimsel bir enerjiyi her yana yansıtmak ister. Dolayısıyla politik söylem ve sanatsal niteliğin baş başa gittiği Dzama resminde, kurgulanan imgesel birliktelikler önem kazanmakta, dairesel ataklarla kâğıt yüzeyinden taşan çizimler, düşsel ve kavramsal bir tasavvurun mücadeleci niteliğini ortaya koymaktadır.
Nitekim, kavramsal bir duruştan yola çıkan ve hakikatin her zaman ihtiyaç duyduğu gerçekçi kodları hiçbir zaman elden bırakmayan Marcel Dzama, özellikle büyük boyutlu resimlerde psikolojik etkiyi katmanlaştıran, mevcut algının ve duygulanımların sınırlarını genişleten bir yaklaşım içindedir. Başka bir deyişle hakikat algısı, ideal bir yaşam öngörüsüne atıflı bir dünyayı bütünleştirme çabası için burada devrededir. Algının gösterişli bir kipi ya da kalıbı gibidir ve baskın duyguların bir tezahürüdür.
dünyayı değiştirmek ve gerçeğe ulaşmak
Renklerle boşlukların harmanlandığı, gizli bir özgürlük ateşinin alevlendiği bu resimde orta yerde dans eden iki kadın figürü, adeta yeni modern zamanların kutsal kahramanı olarak simgelenen maskeli büyücülere dönüşmüştür. Ayrıca çok sayıda ve çeşitli imgeyle kurulan fantastik bir şiddetle yüklü bu aurada, savrulma hâlindeki şeyler, total bir savunma hâlinin biyopolitik yorumu olarak resimlenmiş gibidir. Hiç kuşkusuz ki Dzama’nın, çocukluk fantezileri ile masalsı iç dünyasını yansıtan bu panoramik düzenleme, gergin ve örtük bir psikolojinin yarattığı gizemli dünyanın etrafa saçılmasından ibarettir.
Her kıvrımına ve oyuğuna sarı dikenli yaprakların yerleştiği bu resimde, kısmen ölümün kol gezdiği istikrarsız ve güvencesiz bir dünyaya ilişkin mesajlar saklıdır. Bu yeni dünya düzeni değişmeli, yaşanabilir kılınmalı ya da bu uğurda temsil değerleri adına öne çıkan şeyler, gerçeği ve umudu barındırmalıdır. Öte yandan iyimser bir şiddet ile yüklü bu resimler, aslında ölümcül günâhların azaldığı bir dünya tasavvuru için sanatçının yürütmekte olduğu coşkulu mücadelenin bir sonucudur. Kullanılan mizahî ve alegorik dil ise, tüm zamanları içine alan ve dönüştüren büyülü bir güce sahiptir. Dünyevî istikrarsızlıklara uzanan bir hakikat ateşini yeniden alevlendirmektedir. ♦
Gülay Yaşayanlar Copyright © 2025, All Rights Reserved
TAGS
prof. gülay yaşayanlar Artist, art writer and curator. He has numerous publications on current issues, theoretical debates and prominent artist attitudes in the field of plastic arts. He lives and works in Izmir and London.
PREPARED BY GÜLAY YAŞAYANLAR & MÜMTAZ SAĞLAM
ON MARCEL DZAMA
CURRENT EXHIBITION
DANCING WITH THE MOON – 2025
With a little help from his friend Raymond Pettibon, Solo Exhibition, Curator: Alistair Hicks, 16 March – 16 August 2025, Pera Museum, İstanbul / Ay Işığıyla Dans, Arkadaşı Raymon Pettibon’dan Küçük Bir Yardımla, Kişisel Sergi, Küratör: Alistair Hicks, 16 Mart – 16 Ağustos 2025, Pera Müzesi, İstanbul.
SELECTED EXHIBITIONS
Solo Exhibition, April 9 – May 7, 2022, Sies+Höke, Düsseldorf
Solo Exhibition, November 22, 2024 – March 8, 2025Plug In Institute of Contemporary Art, Winnipeg
Exhibition, October 5 – November 12, 2016, David Zwirner, New York.
Solo Exhibition, September 28, 2017 – January 7, 2018, La Casa Encendida, Madrid.
Bunun yalnızca bir oyun olduğunu düşünüyorsan yanılıyorsun, 2013, (Ayrıntı / Detail) Diorama, ahşap, cam, mukavva, kağıt kolaj, suluboya ve mürekkep / Diorama, wood, glass, cardboard, paper collage, watercolor, and ink. 54.6×63.8×30.5 cm. Image: Pera Museum, İstanbul.
Marcel Dzama, en farklı çalışmalarından biri olan bu dioramasında; ahşap, cam ve kolaj kullanarak Viktorya dönemi melodram anlayışından esinlenen kaotik bir dünya yaratır. Sanatçılar tarafından ilgi gören Diorama, bir tür ya da teknik olarak gerçek veya kurgu bir olayın, anın veya hikâyenin ışık oyunlarının da yardımıyla üç boyutlu olarak modellenmesidir.
In this diorama, one of his most distinctive works, Marcel Dzama uses wood, glass and collage to create a chaotic world inspired by Victorian melodrama. Diorama, a genre or technique that attracts the attention of artists, is the three-dimensional modelling of a real or fictional event, moment or story with the help of light plays.
PUBLICATIONS
Marcel Dzama: Dancing with the Moon / Ay Işığıyla Dans, Texts, Alistair Hicks, Ulya Soley and Ezgi Bakçay, Turkish&English, Softcover, 88 pg., Publisher: Pera Museum, March 2025 İstanbul.
Marcel Dzama: Sower Discord, Contributors: Marcel, Dzama, Raymond Pettibon, Dave Eggers, Bradley Bailers, Spike Jonze, English, Hardcover, 288 pg., Publisher: Abrams, November 2013.
Marcel Dzama: Pink Moon, Publsher: Rough Trade Books, Text: Sufyan Stewens and Hannah Pell, Introduction: Duro Olewu, Interview: Craig Taylor, 2021.
Marcel Dzama: Crossing The Line, Publisher: David Zwirner, English, Hardcover, 92 pg., New York March 2019.
Marcel Dzama: Who Loves the Sun, Editor: Lucas Zwirner, English, 92 pg., Softcover, Publisher: David Zwirner Books, New York 2021.
Marcel Dzama: Puppets, Pawns, and Prophets, Text: Deborah Solomon, 184 pg, Hardcover, Publisher: David Zwirner and Hatje Cantz, 2013.
Marcel Dzama: Tonight We Dance, Texts: Rachel Corbett, Sarianne Soikkonen and Jukka O. Miettinen, English, Hardcover, Publisher: The City op Tampere / Sara Hildén Art Museum, Finland 2021.
Marcel Dzama: Drawing on a Revolution, Author: Estrella De Diego, Publisher: La Casa Encendida, English, Hardcover, 297 pg. 2017.
Dzama / Pettibon, Author: Marcel Dzama and Raymond Pettibon, Limited Editions Artists Books, English, 52 pg., Softcover, Publisher: David Zwirner Books, New York January 2016.
Marcel Dzama: Death Disco, Issue 1, Design: Marcel Dzama, Publisher: David Zwirner Books, English, Softcover, 32 pg. New York, 2015.
Marcel Dzama and Raymond Pettibon: Let Us Compare Mythologies, Limited Editions Artists Book/Zine, English, 32 pg., Softcover, Publisher: David Zwirner Books, London, 2016
Marcel Dzama & Raymond Pettibon, Juxtapoz Magazine, No: 193, February 2017.
Gallery representatIon of DZAMA
David Zwirner; yenilikçi, özgün ve öncü sergilere ev sahipliği yapan önemli bir sanat galerisidir. Çok sayıda sanatçının kariyer gelişimine yardımcı olan David Zwirner, ilk galerisini 1993 yılında New York’un SoHo semtinde açar. 2002’li yıllarda SoHo’dan Chelsea’ye taşınır. 2012 yılında ise Londra Mayfair semtindeki galerisi ile hemen ardından Hong Kong, Paris ve iki yıl önce de geniş sergileme alanları ve olanaklarına sahip Los Angeles galerilerini hizmete açar. David Zwirner, ayrıca online bir galeri programının yanı sıra, Dialogies adıyla podcast yayını, Utopia Edition adıyla içerik üretimi alanında sanat ortamına katkı sağlamaktadır. Ayrıca David Zwirner Books adıyla katalog ve kitap yayınlarını da sürdürmektedir. 2021 yılında da Platform adıyla sanat eserlerinin satın alınabileceği bir kapsamlı bir şirket kurmuştur.
David Zwirner is an important art gallery that hosts innovative, original and pioneering exhibitions. David Zwirner, who has helped many artists develop their careers, opened his first gallery in New York’s SoHo neighbourhood in 1993. In 2002, he moved from SoHo to Chelsea. In 2012, he opened his gallery in London’s Mayfair neighbourhood, followed by galleries in Hong Kong, Paris and two years ago in Los Angeles with extensive exhibition spaces and facilities. In addition to an online gallery programme, David Zwirner also contributes to the art scene with his podcast Dialogies and content production Utopia Edition. He also continues to publish catalogues and books under the name David Zwirner Books. In 2021, he founded Platform, a comprehensive company where artworks can be purchased.
Sies + Höke 1999 yılında Nina Höke ve Alexander Sies tarafından Düsseldorf’ta kurulan galeri, sanat kavramını kökten sorgulayan başta Gerhard Richter, Sigmar Polke ve Marcel Dzama olmak üzere çok sayıda sanatçıyı temsil etmektedir. Yıllar içinde sergiledikleri kamusal enstalasyonlar, ayrıntılı ve sıra dışı projeleriyle dikkatleri üzerine çeken önemli bir kurumsal yapıdır. Galeri, yeni sergileme konsepti önerileri öncelik veren, yeni uygulamaları teşvik eden bir yaklaşım içindedir. 1.300 metrekarelik bir sergileme alanına sahiptir. Ayrıca 2013 yılında yine Düsseldorf’ta Capri adlı kâr amacı gütmeyen sergi alanını hizmete açmıştır. Sies+Höke, nitelikli sanatçı monografileri, özenli bir baskıya sahip sanatçı kitapları ve sergi katalogları yayınlamaktadır.
Sies + Höke Galerie GmbH & Co. KG
Poststraße 2+3
40213 Düsseldorf
Germany
Sies + Höke was founded in Düsseldorf in 1999 by Nina Höke and Alexander Sies. The gallery represents numerous artists, including Gerhard Richter, Sigmar Polke and Marcel Dzama, who radically question the concept of art. It is an important institutional structure that has attracted attention over the years with its public installations, elaborate and extraordinary projects. The gallery prioritises proposals for new exhibition concepts and encourages new practices. It has 1,300 square metres of exhibition space. In 2013, the gallery also opened a non-profit exhibition space called Capri in Düsseldorf. Sies+Höke publishes high-quality artist monographs, carefully printed artist books and exhibition catalogues.
MARCEL DZAMA
Marcel Dzama (Winnipeg – Kanada, 1974) fantastik figür çizimleriyle tanınır. Manitoba Üniversitesi’nde sanat eğitimini tamamladı. Burada desen ve illüstrasyona öncelik veren bir öğrenci grubu olan The Royal Art Lodge‘u kurdu. Dzama resimlerinde maskeli kadınlar, konuşan ağaçlar ve hayvanlara odaklanır. Gerçeküstücülük akımı ve Dada hareketinin yanı sıra masallardan da esinlenen Dzama, tuhaflığı kara mizah, kabus ve diğer absürd unsurlarla birleştirir. The Lotus Eaters (2005-2007) ve The Infidels (2009) gibi filmlerinde ağaç yaratıkları, ayılar ve insansı hayvanlardan oluşan vahşi bir dünyayı betimler. En son çalışmalarından biri olan Rebellion Lay in Her Way (2011) adlı dioramasında ise ahşap, cam ve kolaj kullanarak Viktorya dönemi melodramından esinlenen kaotik bir dünya yaratır. Dzama, Brooklyn-New York’ta yaşamakta ve çalışmaktadır.
Marcel Dzama (Winnipeg – Canada, 1974) is known for his fantastic figure drawings. He studied art at the University of Manitoba. There he founded The Royal Art Lodge, a student group that prioritised drawing and illustration. Dzama’s paintings focus on masked women, talking trees and animals. Inspired by the Surrealist and Dada movements as well as fairy tales, Dzama combines the bizarre with black humour, nightmares and other absurd elements. In films such as The Lotus Eaters (2005-2007) and The Infidels (2009), he depicts a wild world of tree creatures, bears and humanoids. In his most recent diorama, Rebellion Lay in Her Way (2011), he uses wood, glass and collage to create a chaotic world inspired by Victorian melodrama. Dzama lives and works in Brooklyn, New York.
saglamart; dinamik bir anlayış ile hareket eden, kültür-sanat ortamındaki olay ve olgulara, sanatçı tavırlarına, yapıtlara ve yayınlara odaklanan bağımsız bir yayın etkinliğidir. Tüm hakları saklıdır. All rights reserved. Görüntü ve yazılar izinsiz kullanılamaz. Images and texts cannot be used without permission.