ARTIST
BY GÜLAY YAŞAYANLAR
Tracey Emin, More Love Than I can Remember, 2024, Acrylic on canvas, 183.6×215.8×4.5 cm. (White Cube Bermondsey, 19 September – 10 November 2024 © Tracey Emin. All rights reserved, DACS 2024. Photo © White Cube [https://www.whitecube.com/gallery-exhibitions/tracey-emin-bermondsey-2024]
Tracey Emin’de yaşamöyküsel bir mücadele alanı hâline gelen resim olgusu, başlangıcından bu yana onu sert bir zemine sabitleyen kurtarıcı bir rol oynar. Burada, yaşamı kavrayışıyla birlikte, kural dışı ilkelere yaslanan bir şeffaflık içinde, duyumlarını öncelikli bir kudret olarak algılayan sıradışı bir sanatçıdan bahsedilmektedir.
Aşk, tutku, acı, cinsellik, terkedilmişlik, yalnızlık ve benzeri gibi kavramlar etrafında üretilen işler, sanatçının 2021 yılında geçirdiği rahatsızlığın ardından daha yoğun bir içselliğe kavuşur. Korkularından sıyrıldığı ve özgürleştiği bir psişenin varlığında önem ve ayrıcalık kazanır. Ölüm gerçekliğiyle sert bir şekilde yüzleşen sanatçı, hayatta kalmayı başararak, bir teselli ve anlam arayışına dair sınırsız bir sorgulamaya girişmektedir. Ayrıca kendindeki ayrıksı sevgi arayışına ilişkin güçlü tutkuları her an ayakta tutmanın verdiği sonsuz hazzı da kayda geçirmektedir.
kırmızıya bulanan karmaşa
Üslûbun kapsayıcı gücünün bir iç enerjiyle buluştuğu muğlak karmaşa diyebileceğimiz, cinselliğin başat öge olarak yer aldığı bu resimlerde, dikkat çeken şeyin bir fiziksel çürüme ve duygusal çöküntü olarak sorunsallaştığı görülür. Özellikle son resimlerde bir takım fetişist gösterenlerin, resmin haz unsurlarını harekete geçiren ve duygulara yönelik kopukluğun resmedildiği bir karmaşadır karşımızdaki. Ya da terkedilmişliğin acı veren hazzının şizoid bir yapılanmasıdır…
Tracey Emin’in işleri, tuval üzerinde genelde kırmızının yoğun olduğu bir zeminde teşekkül etmekte; duyguların çizgisel olarak işe karıştığı bir zihin-beden uzlaşımının kendiliğinden iş gördüğü karmaşık ve katmanlı bir organizasyona dönüşmektedir. Neden-sonuç ilişkilerinde açıkça hafızayı sarsan bir diyalektiğin gözlendiği bu resimler, kuşkusuz ki gerçekçi bir bakışın ürünüdür. Tuval yüzeyine bulanan öncü bir renk ile şekilsiz bir alanda ortaya çıkan diğer renk tonları ve çizgilerle yoğunlaşan bir karmaşa içindedir. Özellikle cinsel organ etrafına boca edilen kırmızı rengin resimde yattığı hegemonik ve kadına özgü duygusal yoğunluğun, düş gücünü aşacak denli bir saldırganlığa dönüştüğü kesindir. Merkezde yer alan bu kırmızı-mavi karmaşada, travmatik olgular tek tek ifşa olmakta ve her türlü şiddetten nasibini almaktadır. Dolayısıyla Emin’in çıplak figürleri, dağınık ve perspektifi olmayan şeffaf bir yatakta iç içe geçmekte, aşkın ve tutkunun içgüdüsel yükümlülüğü altında ebediyete uzanan bir dehlizde yaşam-ölüm hesaplaşması içine girmektedir.
Öte yandan Tracey Emin’in resimleri, sanki ölüme eşdeğer anların tasvir edildiği ama artık ölüm korkusunun yok olduğu bir dünyanın yansıtıldığı imkânsız bir ölümle kurulan empati deneyimi gibidir. Ayrıca muğlak karmaşa dediğimiz şey burada tutkuların sınırlandırılmadığı, çıkar ve bencillik kavramlarının elimine edildiği, gerçek bir rüya evreninde aşk ve cinsellik arayışının kutsandığı acımasız bir kavrayış problemidir. Belki de travmanın olduğu yerde, karmaşıklaşan görüntünün abartılarak sürekli bir şekilde kırmızıya bulandığı söylenebilir. Elbette ki Emin’in çok önemli kıldığı ve gereksinim duyduğu şey, her an aktif olan yaratıcı eylemin sürekli canlı tutulduğu ve baskın güdüleri olan bir kimliğin kendiyle giriştiği sarsıcı ve travmatik bir diyalogdur.
Tracey Emin, More Love Than I can Remember, 2024, Acrylic on canvas, 182 x 214.2 cm. © Tracey Emin. Photo © White Cube (Eva Herzog), Exhibition: Tracey Emin, I followed you to the end, 19 September – 10 November 2024, White Cube Bermondsey, London. [https://www.whitecube.com/gallery-exhibitions/tracey-emin-bermondsey-2024]
acının yok olup gitmesine asla izin vermeyen bir anısal mülkiyet
Tracey Emin işlerinde; baskın bir söylemi, imgelem oyunlarıyla sürekli değiştirmekte ve duygusal çağrışımlarla kırmızı karmaşanın yarattığı haz ve şehveti elinde tutarak -acının yok olup gitmesine asla izin vermeyen- bir anısal mülkiyeti esas mesele hâline getirmektedir.
Hayalet imgelerin yer aldığı bu tasvirlerde adeta ölüme karşı dirençli aşk, tutku ve arzulara karşılık gelen yaratma gücünün de -hastalıktan sonraki- resimlerde yeni bir ivme kazandığı ve resimle olan yaşamsal bağın yenilenerek sanatçıyı farklı bir konuma taşıdığı gözlenir. Aşk tam da burada, sonsuzluğa adanmış ağıt ve atıflarla biçimlenen bir hissediş ve düşünme paradigmasının; ayrıca zamanı da hapseden, tutkulu ve çalkantılı bir psikodinamiğidir.
Gülay Yaşayanlar Copyright © 2024, All Rights Reserved
tracey emin çoğunlukla kişisel deneyimlerini ortaya koyduğu sanat üretimiyle tanınır. Maidstone College of Art ve Royal College of Art’ta sanat eğitimi alır. 1980’lerde kurulan Genç Britanyalı Sanatçılar (Young British Artists) topluluğunun, Damien Hirst ile birlikte, öncülerinden biridir. Emin, 1997’de Charles Saatchi’nin Londra’da Royal Academy of Arts’da düzenlediği “Sensation” sergisine katıldığı “Everyone I Have Ever Slept With, 1963 – 1995” adlı, bir çadırın içine, birliktelik yaşadığı herkesin adını karışık teknikle yazdığı yapıtıyla ses getirir. Sanatçı, 1999 yılında Turner Prize’a aday gösterilir, 2007 Venedik Bineali’nde Britanya’yı temsil eder. 2021 yılında ağır bir sağlık sorunu yaşayan sanatçı, Margate ve Paris’te yaşamını sürdürmektedir.
gülay yaşayanlar Sanatçı, sanat yazarı ve küratör. Plastik sanatlar alanında gündemde olan konular, kuramsal tartışmalar ve öne çıkan sanatçı tavırları ile ilgili çok sayıda yayını bulunmaktadır. İzmir ve Londra’da yaşıyor ve çalışıyor.
RELATED CONTENT
EXHIBITIONS
LAST EXHIBITIONS
Solo Exhibition, 25 October 2020 – 13 February 2021, White Cube, Mason’s Yard, London.
Thematic Exhibition, 18 May – 1 August 2021 , The Gabrielle Jungels-Winkler Galleries, Burlington Gardens, Royal Academy of Arts, London.
PUBLICATIONS
Tracey Emin: I followed you to the end, Editor: Honey Luard, Text: Martin Grayford, Design: Maria Amaro, English, Hardback, 136 page, Printed in Italy, White Cube Publishing, October 2024.
Tracey Emin: Lovers Grave, Editorial: Honey Luard and Harry Weller, Text: Harry Weller, Design: Fuel, English, Hardback, 104 page, Printed in Italy, White Cube Publishing, May 2024.
Tracey Emin: A Fortnihgts of Tears, Editor: Honey Luard, Texts: Rudy Fucs and Jonathan Jones, Design: Fuel, English, Hardback, 136 page, White Cube Publishing, May 2022.
ARTWORKS
Installation, 1995, factory-made tent of variable sizes with hand-embroidered patches on the inner surface (destroyed in a fire at Momart warehouses in 2004).
Tracey Emin kariyerinin başında katıldığı Sensation’da, yattığı aile bireylerinin, arkadaşlarının ve sevgililerinin isimlerini işlediği bir çadır sergiledi. Büyük ilgi gören bu çalışmada Emin, cinselliğini ve cinsellik meselesine bakışını tepkisel bir dil ve şeffaf bir yaklaşımla açıkça ifade ediyor. Öte yandan bir itiraf söylemi içinde yapılandırılan bu çalışma, sıra dışı bir kişiliğin mahremiyetini kamusal alanda nakış estetiğiyle bütünleşen görsel bir dille sunan tartışmalı bir performans olarak değerlendiriliyor.
SENSATION
Some of the yBa artists in the exhibition: Damien Hirst, Tracey Emin, Marc Quinn, Ron Mueck, Rachel Whiteread, Sarah Lucas, Chris Ofili, Mat Collishaw, Yinka Shonibare, Marcus Harvey, Jenny Saville, Gavin Turk, Mona Hatoum and Gary Hume.
Group Exhibition, September 15 – December 28, 1997, Exhibition Arrangement: Norman Rosenthal, Production: Charles Saatchi / Saatchi Collection, Venue: Royal Academy of Arts, London. Comprising 116 works by 42 artists, the exhibition was also held at the Hamburger Bahnhof in Berlin from September 30, 1998 to January 30, 1999 and at the Brooklyn Museum in New York from October 2, 2999 to January 9, 2000)
Genç İngiliz Sanatçılar, 1992 yılında Londra’daki Goldsmith College öğrencileri tarafından başlatılan bir grup hareketinin adıdır. Bu hareket kısa sürede akademisyenler Michael Craig Martin ve Norman Rosenthal gibi uzmanların dikkatini çekti ve ünlü reklamcı ve koleksiyoncu Charles Saatchi tarafından desteklendi. Buluntu nesneleri, alışılmadık objeleri ve izleyiciyi rahatsız eden imgeleri çekinmeden kullanan YBAs sanatçıları büyük çıkışlarını 1997 yılında Kraliyet Sanat Akademisi salonlarında düzenlenen Sensation adlı kapsamlı bir sergiyle yaptı. YBAs hareketi ve Sensation sergisi Londra’yı bir kez daha dünya sanatının en önemli merkezlerinden biri haline getirdi.
saglamart; dinamik bir anlayış ile hareket eden, kültür-sanat ortamındaki olay ve olgulara, sanatçı tavırlarına, yapıtlara ve yayınlara odaklanan bağımsız bir yayın etkinliğidir. Tüm hakları saklıdır. All rights reserved. Görüntü ve yazılar izinsiz kullanılamaz. Images and texts cannot be used without permission.